Ebbe Fuentes: Äntligen slutar Kent spela

– "Sverige blir en bättre plats"

19 mars 2016

Det var väl på tiden? Vem vill år 2016 egentligen lyssna på ett gäng deppiga och halvfeta gubbar som sjunger om en hopplös framtid? Inte jag. Definitivt inte jag. Jag vågar påstå att Sverige nu blir en bättre plats. För nu lägger de ner. För gott. I år ger Kent ut sin sista skiva någonsin och ger sig ut på sin allra sista turné. Äntligen.

Sedan mitten av nittiotalet har Sverige varit utsatt för bandet från helvetesstaden Eskilstuna. De har laddat sina vapen med sin ammunition och dragit ner oss i deras dunkel, i deras mörka och mollstämda värld. Vi har varit ledsna och isolerade. Vissa har tagit till rakbladen, vissa har hoppat från broar. Är det en slump att skolresultaten har sjunkit under de senaste 20 åren? Är det en slump att arbetslösheten har stigit? Är det en slump att välfärdsstaten har urholkats sedan tidigt nittiotal?

Jag tror inte det. Mönstret är allt för tydligt. Vi har varit utsatta för en kollektiv psykos, ett kollektivt tungsinne som lagt sig runt våra tinningar, signerat Kent.

Men nu är det över. Tacka fan för det. Nu vänder det. Nu kan vi äntligen börja leva igen. Nu byter vi Kent mot något gladare, till exempel mot Frans.

Frans – det är en kille i min smak. Han är ung. Han kommer från soliga Ystad. Han är polare med Zlatan. Han glider upp på scen i morgonfrilla, rycker på axlarna, böjer lite på knäna, tar några glada toner. Livet är enkelt. Frans är Frans. Alla vet vem han är. Till skillnad från Kent, för vem är egentligen det? Sångaren heter ju Jocke?

Jag vågar påstå att Kent är Sveriges sämsta bandnamn genom tiderna. Förutom att det är väldigt oklart vem som faktiskt är Kent, så ligger namnet helt fel i munnen. Kent? Jag tänker på min farbror i Norrbotten och hans polare Åke, Conny och Björn. Tänk er ett nationalband vid namn Åke? Det är i princip det vi har haft.

Nej, nu släpper vi grubblerierna och låter Frans föra oss framåt, mot ljusare tider. Nu får Frans fatta den svenska fanan och leda oss upp ur fördärvet. Det är vi värda efter dessa 20 år av mörker. Svenska folket har sagt sitt.

Nu tar vi en plats i solen.

Ebbe Fuentes

Ebbas kunnande raderat