Ebbe Fuentes: Tobak viktigt för demokratin – förbjud det inte!

5 mars 2016

Så blir vi då åter påminda om att vi lever i en grå och kall förmyndarstat. Nu är det ministeriet för folkhälsa som med en rad insatser ska tvinga oss att fimpa snusen och kasta ciggen.

Den unge och välkammade folkhälsoministern jämför på fullt allvar min tobak med naturkatastrofer och krig. På Facebook skriver han:

wikstrom_fb

Jag ska erkänna att jag måste anstränga mig för att inte använda stora bokstäver. För hur ska jag som en stackars skribent på en av Sveriges största och mest inflytelserika sajter kunna skriva mina för demokratin så viktiga texter utan en bit tobak som drivmedel?

Jag har flera av mina skribentkollegor med mig. Eric Erfors rasar på Expressen. DN:s Viktor Barth-Kron bedriver aktivism mot rökförbudet på twitter. Kvinnliga skribenten Rebecca Weidmo Uvell visar solidaritet med oss på Nyheter24. Och även MUF stöttar vår kamp och kallar det hela för ”idioti och förmynderi”.

Det är värt att ta dessa folkets protester på allvar. Det handlar om demokratin. Tänk vilka viktiga röster som skulle tystas? GW snusar. Guillou gör säkert detsamma. Wolodarski tjuvröker på toan (brandlarmet sägs gå minst en gång varje dag i DN-skrapan).

Men jag har också tänkt ett varv till på det hela, som vi för demokratin så viktiga skribenter förväntas göra. Man kan nämligen fråga sig: varför denna folkhälsohets? Jo, givetvis ligger andra motiv bakom, så är det alltid med politiker.

Tänk efter: vad händer när vi inte längre får bruka tobak som vi vill? Jo, då blir vi alldeles nippriga av abstinensen och just då, av en ”slump”, börjar apoteken skylta med sina fula nikotinplåster och äckliga tuggummin. Och givetvis rusar vi in och köper sådana eftersom vi måste stilla våra sargade skribentnerver! Och vem tjänar på det? Jo, läkemedelsindustrin.

Och när de trevliga tobaksbutikerna måste tömma sina snuskylar, och funderar på vad de ska göra av dem? Jo, just då stiger Arla in i butiken med sin mjölk och säger ”här, börja sälj det här i stället, du har ju redan en bra kyl för ändamålet.”

Och när butikerna sedan går i konkurs? Jo, just då kommer den fina bostadsrättsföreningen och rensar ut hela skiten och skapar stora öppna ytor som de låter någon ytterst välklädd mäklare sälja till högst bjudande.

Han är köpt, vår unge folkhälsominister! Han är köpt, av läkemedelsindustrin, mjölklobbyn och mäklarsamfundet. Och som första skribent i Sverige har jag genomlistat det hela. Det hade inte varit möjligt utan min morgoncigg. Men den vill folkhälsoministern förbjuda, och givetvis kan vi inte acceptera det.

Så länge inte ministrarna  inne i de fina salongerna har löst de riktiga krigen och naturkatastroferna och gett mig en miljon kronor i skadestånd för att jag är kränkt så fortsätter jag låta mina cigaretter och mitt snus hjälpa mig att alstra dessa för demokratin så viktiga texter.

Jag tycker att jag och mina skribentkollegor kan unna oss det. Så det så.

Ebbe Fuentes