Alexander Skarsgård spelar Stellan i ny film

28 mars 2017

Just nu pågår inspelningar av ”Stellan”, en biopic om Stellan Skarsgård, i Trollhättan. Äldsta sonen Alexander Skarsgård spelar rollen som Stellan.

Året är 1963. Det är natt i Klagshamn strax söder om Malmö och en 14-årig pojke smyger in till sin halvbror. Han tar ett fast strypgrepp om hans hals och väser: ”Lova att du tar farsans rakkniv och skär kulorna av mig om jag inte får rollen som Bombi Bitt!”

Pojken heter Stellan Skarsgård och det är den dramatiska öppningsscenen av ”Stellan”, filmen som beskriver hans liv och karriär.

– Jag ville vara så sann mot Stellans livshistoria som möjligt och inte väja för något, inte ens hans tidiga hängivenhet, berättar regissören Michel Marcimain, som gjorde hundratals intervjuer med Stellan och hans omgivning inför filmen.

Till halvbroderns lättnad fick Stellan rollen som Bombi Bitt, en filmatisering av Fritiof Nilson Piratens bok med samma namn, som blev Stellans publika genombrott. Filmen fortsätter sedan göra olika nedslag i Stellans liv mellan 14 och 45 års ålder.

– Det var förstås speciellt att spela in scenen när jag själv blev till, berättar Alexander Skarsgård.

– Överlag har det varit en utmaning att sätta mig in i Stellans glödande livsgärning. Men det sägs ju att det är av utmaningarna man växer som skådespelare. Det har varit kul och lärorikt.

billogustaf
Gustaf och Bill Skarsgård.

Karaktären ”Alexander Skarsgård” spelas i filmen av yngsta brodern Bill Skarsgård, som inför inspelningarna blonderat håret och magrat ett par kilon. Mellanbrodern Gustaf Skarsgård spelar Stellans halvbror, Alfred Skarsgård, som bland annat utsätts för strypförsöket i filmens starka öppningsscen.

– Visst hade vi kunnat spelat oss själva, men det är svårt att gestalta sig själv på ett trovärdigt sätt. På det här sättet blir det mer levande, säger Alexander.

Filmen premiärvisas under filmfestivalen i Cannes i sommar. Först i höst går den upp på svenska biografer.

FAKTA: Biopic (förkortning av biographical picture) är filmer som gestaltar och dramatiserar historiska eller levande personers liv.

Robert Rosén