Omåttligt populär och ständigt kreativ – Emilo Kovacs.

Benny Andersson planerar namnbyte

1 januari 2017

En av Sveriges mest kända musikprofiler byter namn.
– Jag har tröttnat, säger Benny Andersson, 70.

– Att vara så förknippad med sitt namn som i mitt fall är i längden otroligt påfrestande, säger den framgångsrike artisten.

– Namnet sitter som en gammal kostym utanpå min unga nomadsjäl. Det känns som en blekmossig folkhemsbonad som kan spikas upp lite var som helst.

– Det är heller inte okomplicerat att vara Y-människa. Själva ändelsen är stigmatiserad och har något småkriminellt över sig. Conny, Sonny, Benny – vi buntas liksom ihop, berättar Andersson som funderat på namnbytet i flera år.

– Jag är rätt torsk på mjuka vokaler och har alltid velat heta något svängigt, typ Emilo Kovacs eller Elton Muzarenga. Lite riffigt och småfräckt! Det ska i alla fall vara något med ”E”, det är jag säker på. Jag har redan lämnat in en ansökan till Patent- och registreringsverket med olika E-alternativ.

Andersson räknar inte med några större protester från omgivningen,.

– Eftersom jag har hur mycket pengar som helst kan jag göra vad jag vill. För övrigt är det ju det man aldrig gjorde som man ångrar på sitt yttersta!

Enligt Andersson kommer hans namnbyte att innebära att även ABBA ändrar sitt namn – till AEBA.

– Det låter fint! Lite som EBBA. Jag stödjer ju FI och tycker att det är dags för feminismen att blomma ut för fullt.

• Vad säger de andra Abborna?

– De lyssnar på mig. Jag tjänar mest. Även Benny Anderssons Orkester – BAO – kommer att byta. Till Elton Kovacs eller Emilo Muzarengas Orkester. EKO eller EMO, vi får se.

Sa du inte tvärtom? Elton Muzarenga?

– Gjorde jag? Jaja, det var inte så noga. Bara jag slipper trök-Benny!

Lena Moodyson