Stormar mot fejknyheter.

Björn Ulvaeus rasar över historiska fejknyheter

8 januari 2017

ABBA-ikonen Björn Ulvaeus blandar sig nu i den internationella debatten om falska nyheter.
– Europa och även kontinenterna Amerika och Australien har byggts på fejknyheter, enligt Ulvaeus.

– Vi måste göra upp med detta mörka arv av ”hittepågrejer” för att komma vidare, skriver Björn Ulvaeus i en syndikerad debattartikel, publicerad ibland annat New York Times, China Daily och Indian Times.

Omöjlighet 1.
Omöjlighet 1.

Ulvaeus hävdar att det i Europa har spridits så mycket lögner under tusentals år att många människor har blivit helt indoktrinerade och förvirrade.

”Det handlar bland annat om att en kille i tre dagar skulle ha befunnit inne i en val och sedan spottats ut levande på stranden. Jag vill hävda att detta är osanning och medveten lögn. Mannen bodde vid östra Medelhavet och där har aldrig funnits någon val med kapacitet att genomföra en sådan operation”, skriver Ulvaeus bland annat i artikeln.

Ett annat, medvetet försök att dupera allmänheten är enligt Ulvaeus påståenden om att en skäggig snickare kunde gå på vatten, såväl som förvandla detta vatten till vin.

”Det är en fysikalisk omöjlighet som har vederlagts till fullo av den moderna vetenskapen. Denne man påstås också ha återuppstått från de döda”, skriver Ulvaeus

– Jag tror inte ens att Ernst Kirschsteiger skulle kunna lyckas med detta, trots att han har så stora fötter och har ett stort filmteam till sitt förfogande, säger Björn Ulvaeus när Inzoomat får tag i honom i hans studio på Gotland.

Riktigt upprörd blir Björn när han får reda på vilken publikation som kontaktar honom. Han hävdar att Inzoomat bidrar till att historiska fejknyheter får fortsatt spridning.

Omöjlighet 2.
Omöjlighet 2.

– Jag noterar att ni gör gällande att denne Jesus ska ha varit synlig i Bollnäs. Jag har kollat med mina kontakter där uppe och visst har bredbandet blivit snabbare och vissa gator har fått bättre belysning, men det är en person på Bollnäs Energi som ligger bakom detta, ingen jäkla uppdiktad universalmagiker, säger – eller nästan skriker – Björn Ulvaeus.

Även Nobelstiftelsen har blivit förd bakom ljuset, enligt den forne ABBA:n.

–  Bob Dylan är en av de värsta ”dyngspridarna” av alla i sammanhanget. Ta låten ”All along the watchtower” till exempel, som avlutas med att två ryttare närmar sig. Det ska ju vara fyra ryttare! Apokalypsens FYRA ryttare! Det vet ju alla, säger Björn Ulvaeus innan han slänger på luren.

Hans-Bertil Tranquist