Dylan har talat. Eller snarare väst.

Bob Dylan vägrar ta emot Nobelpriset

– ”Nobel is no rebel”

17 oktober 2016

Världsstjärnan och numera nobelpristagaren Bob Dylan nobbar Nobelpriset. Han vill inte erkänna utmärkelsen, än mindre hämta det omtalade litteraturpriset i Stockholm den 10 december

Enligt uppgift har Dylan härsknat till rejält efter utmärkelsen, något som plötsligt framkom under gårdagskvällen, detta efter flera dagars svårtolkad tystnad.

Det var efter en spelning i Ohio som personal vid Martin Luther King Arena, där konserten ägde rum, hörde den 75-årige rockikonen diskutera priset med sin agent och i skarpa ordalag kritisera det hela. ”Örats poet” fördömde dels själva uppmärksamheten, dels landet Sverige som han kallade ”ett litet arktiskt skitland besatt av priser”.

Senare under kvällen gick hans agent Brett Young ut med ett pressutskick där Dylan lät meddela att han varken tänker erkänna utmärkelsen, än mindre låta någon annan hämta priset åt honom.

Vid midnatt kom så ett uttalande från Dylan själv i en skakig mobilinspelning, upplagd på skivbolaget Stereophones hemsida, där han ger sin syn på saken – och på Alfred Nobel:

– Priskommittén består av en bunt baktunga boksnobbar som för länge sedan lämnat scenen och nu sitter som asgamar i frack invid litteraturens slagfält och lystet blickar mot slamsorna av det som en gång var en gärning i mänsklighetens tjänst, i dag förvandlad till ren kommers. Jag varken kan eller vill associeras med den typen av avfallshantering, säger Dylan väsande men behärskat i inspelningen utan att titta upp från sina anteckningar en enda gång.

För övrigt anser jag Nobel inte vara mer än en förmögen dynamitard. Varje år väljs det ut en särskilt människofientlig bok till hans minne, som ofelbart orsakar livsleda och apati hos sina läsare. Nobel gick de kopplade hundarnas ärenden, medan jag alltid varit en fri rebell. Det är en ocean emellan oss!

Inzoomat har utan framgång försökt förmå sig att nå Horace Engdahl och Klas Östergren.

Frank Bouvin

Så ska påsken förnyas