Jan Lööf är en svensk konstnär, författare, serietecknare och jazzmusiker.

Bonniers krav till Lööf: byt kön och religion

9 maj 2016

Författaren Jan Lööfs fru, Inka, berättade idag för Expressen att hoten om censur och försäljningsstopp är ett led i ett större projekt att få den folkkäre författaren att byta kön och religion. Inzoomat ringde upp förlagschefen Eva Dahlin på Bonnier Carlsen.

– Janina och islam föreslog vi. Men Lööf gjorde sig omöjlig och vägrade att samarbeta. Då var vi förstås tvungna att ta till åtgärder.

Åtgärderna Eva Dahlin pratar om är alltså den censur och stoppade försäljning av Lööfs böcker som förlaget hotat med. Hittills har förlaget bara granskat två av Lööfs böcker, ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian”, i jakt på fördomsfulla skildringar av andra kulturer och kön, men redan hittat ett flertal bilder och texter som man anser vara stötande.

– Sjörövare är ett typiskt mansdominerat yrke. På förlaget är vi så trötta på sånt här. Morfar borde vara en ensamstående morsa och jobba som undersköterska i någon förort istället för att vara ute på äventyr. Folk har det inte så lätt där ute i verkligheten. Men vad vet Lööf om sådant? frågar Eva Dahlin.

– Det här är en inkörsport till tyngre rasism och kvinnohat.

Eva Dahlin medger att det också finns rena affärsmässiga orsaker till kraven de ställt på Jan Lööf.

– Vår målläsare är en medveten kvinna i mångkulturell storstadsmiljö. Hon vill läsa böcker skrivna av andra kvinnor, och från samma religion och bakgrund som hon själv kommer från. Inte någon gammal vit heterostofil med en massa fördomar.

Bonnier Carlsen fick under gårdagen kritik för att de gör angrepp på Lööfs personliga och konstnärliga integritet.

– Det finns folk som lider på riktigt, konstnärlig integritet är bara trams! Jag blir så less när folk kommer dragandes med de där gamla argumenten.

– Det är väl bättre att vi kränker Lööf, som vi känner sen många år tillbaka, än att vi kränker potentiella kunder. Jan är ju bara en – kunderna många. Det är enkel marknadslogik, säger hon.

Eva Dahlin säger att de kommer fortsätta granska och stoppa Jans böcker om han inte går med på förlagets villkor.

  Vi har ett jättearbete framför oss; hela litteraturhistorien är full av vita fördomsfulla män. Så kan vi inte ha det. Det mesta bränner vi. Men i speciella fall, som Lööfs, kan vi tänka oss könskorrigering och religionskonvertering.

Hon säger också att förlaget mer och mer går åt att sluta arbeta med enskilda författare och producerar mer av sitt innehåll själva.

– Vi tror att alla böcker bör vara som låsta Wikipedia-sidor i framtiden, där bara förläggare, kulturjournalister och andra betrodda kan gå in och ändra. Det kommer bli bättre, mer demokratiskt när fler kan vara med och påverka böckerna. Att ha en ensam upphovsman känns alldeles för riskabelt idag.

Kasper Hausmann