Hög tid för allvar, säger David Batra (Foto: Robert Eldrim)

David Batra startar begravningsbyrå

– ”trött på tramsandet”

28 februari 2017

Balans Begravning. Så heter komikern och stand up-artisten David Batras nya karriärprojekt, som han startar i juni tillsammans med kollegan och vännen Johan Glans.

– Vi lever i allvarets tid, det duger inte att hålla på och skoja när man gått in i medelåldern, säger Batra, 44, till Kvällsposten.

David Batra säger i intervjun att han länge talat ”djupt och ingående” med hustrun Anna (Kinberg-Batra, moderat partiledare, red:s anm) om saken.

– Hon stöttar mig till hundratio procent. Anna har en känsla för väsentligheter och vet när det är dags att byta fot.

– När man blir äldre så djupnar tillvarons nyanser. Förut kunde jag stå en hel kväll och garva i tvättstugan åt lappar om ludd i torktumlaren – sådant roar inte längre. Tiden för ironi och bitsk humor är helt enkelt över.

David Batra säger att många nog ändå alltid uppfattat honom som en komiker ”tyngd av eftertryck”.

– Jag har ofta dragits till djupt komplexa, slutna och sammanbitna karaktärer, där det så att säga kokar under utan, det tror jag att alla har kunnat uppfatta – jag är ju ingen yvig scenhelikopter à la Robert Gustafsson. Så steget till att bli begravningsentreprenör känns inte alls långt.

Lasergraverad favorit.
Lasergraverad favorit.

Johan Glans är passiv delägare i och med en aktiemässig tredjedel. Balans Begravning kommer att satsa på nya, naturvänliga metoder:

– Frystorkat kommer starkt, liksom havsströssling  Vi vill också hålla oss i framkant vad gäller lasergravering av sten och drönarfilmning av jordbegravningar – jag är barnsligt förtjust i teknik!

David säger i intervjun att det är flera i hans umgängeskrets som i takt med stigande ålder och en ”känsla av uppriktighet” funderat i nya banor:

– Özz Nûjen vill bli plattsättare. Och Magnus Betnér har precis köpt in sig i en fiskodling. Petra Mede är ju redan etablerad som skådis. Så jag är inte ensam.

Lena Moodyson