David Boati är reporter på SVT:s Aktuellt och Rapport. Han är också känd som Lill-Erik i tv-serien Bert.

David Boati rasar mot Bowies död

13 januari 2016

SVT:s nyhetsreporter David Boati gjorde idag ett häftigt angrepp på David Bowie och det så kallade ”feministiska kulturetablissemanget” i sociala medier. I inlägget på hans privata Facebook-sida påstår han att medierna diskriminerat honom på grund av hans namn, men också hans kön, och därför underlåtit att recensera Boatis barnbok ”Pricken lär sig simma” som gavs ut samma dag som artisten David Bowies bortgång i måndags.

”… Uppenbarligen är inte medieutrymmet stort nog för två kulturarbetande män med likartade namn.”

Inlägget är över 10 000 tecken långt och innehåller förutom angrepp på Bowies privatperson även hån av ett flertal kvinnliga kulturjournalister.

”… Pricken lär sig simma är, i mitt tycke, en av de bästa barnböcker som skrivits på senare år. Men det är tydligen ingenting värt. För vem bryr sig om barnen när en – ursäkta att jag säger det, men det är sant – homosexuell heroinists hårda leverne till slut tar ut sin rätt? ”

”… De svenska åsikts- och könskorridorerna är nu så snäva att det i svensk nyhetsmedia år 2016 inte finns utrymme för två manliga genier på samma dag. Mitt hårda slit med att skriva, redigera och korrekturläsa ”Pricken lär sig simma” anses tydligen ingenting värt på grund av att jag, David Boati, föddes med en penis i landet Sverige.”

”… I landet Sverige måste du vara antingen kvinna, invandrare eller handikappad för att tas på allvar, och kan du bocka av alla tre så blir du förmodligen snart invald i Svenska Akademin. För mig är Sverige numera ett dött land. ”

Boati nämner sedan sju kvinnliga journalister, som han menar tillhör ”det feministiska kulturetablissemanget” och sitter som grindvakter på kultursidorna och konsekvent ratar män på basis av deras kön.

David Boati får nu stark kritik av en rad journalister och kulturpersonligheter. Bland annat skriver DN:s Peter Wolodarski att Boati är ”fullkomligt desillusionerad och snudd på galen”. Henrik Schyffert skriver på sin Twitter att Boati är ”en usel jävla fitta till hobbykonstnär”.

Inzoomat har under kvällen försökt nå Boati utan framgång. Hans arbetsgivare, Sveriges Television, säger att de vill utreda saken innan de gör ett uttalande.

Mona Lisander