David har tränat stenhårt inför The Tigerman.

David Hellenius slutar ­– blir MMA-proffs

21 februari 2017

TV4-profilen David Hellenius gör en ”Ulf” – byter bana och förverkligar sin dröm: att slåss på heltid. Målet är en fight mot The Mauler.

– Att sätta ett knä i mjälten på honom vore något, säger David som är mitt inne i en intensiv träningsfas inför The Tigerman i Helsingfors, en gala med flera av MMA-sportens allra största.

– Det blir min officiella debut. Lite pirrig är man ju. Men jag har förberett mig väl.

Hellenius är TV4:s kanske mest kända ansikte, med en meritlista lika lång som Vasaloppet: programledare för Idol, Let’s Dance, Heybaberiba, Stadskampen, Hellenius hörna … Han har vunnit priset som Årets manliga programledare vid Kristallen-galan hela tre gånger. Men nu är det slut. Uppsägningen är inlämnad och godtagen.

Drömmotståndet: The Mauler.
Drömmotståndet: The Mauler.

– Det var när jag läste om SVT:s nyhetsankare Ulf Wallgren och hans val att hoppa av och ägna sig fullt ut åt yogan som insikten rammade mig: man lever bara en gång! Det är nu eller aldrig, tänkte jag. Därefter har allt gått snabbt.

– Jag pratade med Renée (Nyberg, Davids fru, red:s anm) och hon stöttade mig till hundra procent. Hon vet vad fightingen betyder för mig.

– Jag går i weltervikt – 77,1 kg. Min specialare är ”kinesiska grisen”, en armbågsknorr som träffar motståndarna bakom örat utan att de hinner fatta att blixten just slagit ned.

Mixed martial arts (MMA) är ett samlingsnamn för världens hårdaste kampsporter, där ”nästan allt” är tillåtet utom att bitas och klösas. Ofta möts utövarna i en åttakantig bur, den så kallade oktagonen. Svensk superstar är Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

Förebilden: Yoga-Ulf.
Förebilden: Yoga-Ulf.

– Vi tävlar ju i lite olika viktklasser. Men en uppvisningsmatch borde vi åtminstone kunna få till, jag är säker på att jag skulle kunna skaka om honom rejält, säger David, vars manliga kollegor på TV4 också påverkats av först Ulf Wallgrens, sedan Davids radikala lappkast i livet. Jesper Börjesson, känd morgonsvärd på kanalen, står kanske näst i tur.

– Han pratar just nu om att bli legosoldat i Kongo. Dels lockar själva äventyret, dels är det pengarna – TV4 är rätt faktiskt snåla på den fronten, ler David.

– Jag hoppas han gör verklighet av drömmarna, det känns fantastiskt att våga ”ta språnget”. Jag är oerhört tacksam gentemot Ulf som visat oss vägen.

Frank Bouvin