Johan Ulveson, Ester Vuori och Leo Hellenius, åtta år, får hjälp i tomtejakten.

Dylan-krav: Medverkan i årets julkalender

– lång ”önskelista” inför Nobel-besök

4 november 2016

Först tystnad. Nu krav. Bob Dylan har lämnat en lista med villkor för sin närvaro i Stockholm. Överst: Medverkan i årets upplaga av SVT:s julkalender.

– Vi löser det. På något vis, säger en lätt stressad Sara Danius som i går mottog en så kallad ”rider” – en kravlista – från Dylans agent Jeff Rosen.

– Vi har haft givande samtal. Det är allt jag vill säga för tillfället, säger Danius.

Enligt uppgift har Dylan varit förtjust i den svenska jultraditionen sedan år 2000 då han mottog Polarpriset och samtidigt kom i kontakt med ”Pelle Svanslös och den stora skattjakten”, där Björn Kjellman spelade Pelle och Cecilia Ljung agerade Maja Gräddnos.

Nu vill sexbarnsfadern passa på att göra ett inhopp i årets programserie ”Selmas Saga” som sänds med början 1 december. Det är en historia om en expedition till Nordpolen i syfte att få svar på den viktiga frågan: Finns egentligen jultomten?

– Vi vet att han är intresserad av existentiella frågor och även mycket barnkär. Men hur det här ska gå att lösa rent praktiskt övergår mitt förstånd, serien är ju redan inspelad, säger Per Wästberg, den ende akademiledamot som kritiserat Dylans tystnad efter tillkännagivandet.

Men på SVT har man redan börjat planera för ett specialavsnitt med legenden.

– En sån här chans att köra tittarsiffrorna genom taket får man bara en gång, säger Jan Helin, programchef. Det är klart att vi tar den. Det finns många öppningar i storyn där Dylan kan kliva in – kanske som filosof, luffare, vätte eller något annat.

Johan Ulveson, som spelar den galna vetenskapsmannen Efrahim von Trippelhatt, är stormförtjust:

–  Jag har gillat Dylan ända sedan jag började spela teater i Våga Vägra på 1970-talet. Han har ju själv barn, så jag tror att han kommer att tilltala kidsen – och deras mor- och farföräldrar! Vi hoppas att han tar gitarren med. Det här blir jättekul!

Får behålla hatten på.
Får behålla hatten på.

Förutom medverkan i julkalendern har Dylan fått igenom att han ska få bära hatt under prisceremonin i Konserthuset, samt stå med ryggen mot publiken, något han brukar göra frekvent under sina konserter.

Dylans lista innehåller också krav på att hans två mastiffer Woody och Guthrie ska få egna rum på Grand Hotel med ”särskilda badmöjligheter”.

Därutöver vill stjärnan att det i hans svit ska finnas: svensk lingonsylt, en 1956 Gibson-mandolin, alla album i Tintin-serien, buteljerat åttagradigt källvatten och en katolsk präst.

Prisceremonin äger rum den 10 december.

Frank Bouvin