Har gått kurs för att veta mindre.

Ebbas kunnande raderat

– ”en befrielse”

26 april 2017

Det har varit jättetoppen! Det säger Ebba Witt-Brattström, feminist och litteraturprofessor – numera också tevekändis.
– Jag känner mig som en helt ny människa. Lättare, liksom!

Anledningen är den intensivkurs som Ebba just avslutat vid Bengts Konferens & Gästis i Ullared.

Det är SVT:s kanalledning som skickat henne på utbildning. Orsaken är Ebbas fullständiga dominans i kulturtävlingen i Kontrapunkt – en överlägsenhet som många menar hotar själva tävlingskonceptet. Men också inkluderingstanken bakom public service. Tevekrönikören Yvonne Gröning är en av dem:

”Det är inte kul. Motståndarna gör vad de kan, men Ebba och hennes lagkamrater är så överlägsna att de andra aldrig har en chans”.

”Nu sitter hon som en belåten katt och kan alla frågor. Synd när en så bra programidé faller”, skriver Gröning.

För att motverka den intellektuella slagsidan har Ebba Witt-Brattström genomgått en veckolång utbildning. Temat har varit ”kunskapsmässig avprogrammering”.

– Jag kan nästan inte stava till så långa ord längre, skrattar Ebba.

Bland annat har kursdeltagarna fått sortera lösgodis inför påsk vid Gekås i Ullared, samla kundvagnar och fästa reklamflyers på bilrutorna.

– Efter ett par timmar hade jag glömt det mesta om Edith Södergran och Moa Martinson, säger Ebba Witt-Brattström till Inzoomat.

Kursmoment.
Kursmoment.

Kurskvällarna ägnades åt Prison Break-repriser på storbild, blindtest av chips och korvgrillning vid OKQ8:s familjedäck intill Värnamovägen.

– Det var mobilförbud så vi läste rätt mycket kundtidningar och sånt. Typ Buffé och Biltema-katalogen. Vi i Villa är faktiskt en höjdare!

Som examensprov fick kursdeltagarna i uppdrag att leta plastnavkapslar i riksvägsdiket. Så många som möjligt på två timmar.

– Jag vann inte, det gjorde poeten och akademiledamoten Jesper Svenbro med tolv kapslar. Men jag kom i alla fall upp till fem.

– Det känns skönt på någe’ vis nu. Jag behövde helt enkelt släppa sargen lite, säger Ebba Witt-Brattström.

• Om jag säger Béla Bartók, vad säger du då?

– Tjeckisk hockeyspelare? Barnprogram? Fisksort?

Frank Bouvin