Anders Borg debuterar som författare med novellen "Happy Ending".

Förre finansministern ger ut sexnovell

21 augusti 2016

– Tiden med Dominika har gjort mig friare, säger förre finansministern Anders Borg som lämnat politiken och familjen för ett liv med artisten Dominika Peczynski. Inom kort ges hans första erotiska novell “Happy ending” ut.

– Partipolitiken är bara ett identitetsprojekt för de som aldrig var bra på något. I backspegeln är det väldigt tydligt, men Dominika hjälpte mig ut ur bubblan och bort från Stockholm, säger han när Inzoomat träffar honom i hans nya hemstad Malmö.

Lägenheten som han kallar sin ”skrivarlya” ligger på 37:e våningen i Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö.

– Det var nödvändigt att komma bort från maktens centrum, för att ömsa skinn och kunna axla författarrollen fullt ut. På molnfria dagar ser jag Tivoli i Köpenhamn härifrån.

Borgs skrivarlya ligger på 37:e våningen i Turning Torso.
Borgs skrivarlya ligger på 37:e våningen i Turning Torso.

“Happy ending” är Borgs författardebut och skildrar hans protagonist ”Andreas” under en het sommarvecka i Malmö. Läsarna får följa när Andreas besöker stadens parker och massagesalonger i jakt på köp av sexuella tjänster. Haschet och rödvinet flödar; Borg tar här verkligen igen för de avhållsamma åren på regeringskansliet. Men Borgs kapitalistiska grundsyn lyser trots allt igenom och löper som en röd tråd genom hela berättelsen. Till exempel när Andreas har sex med en utländsk prostituerad intill Frans Kockums grav på en centralt belägen kyrkogård i Malmö, och säger: ”If you had more people like him in Romania, maybe you wouldn’t have to fuck me now.”

Eller när Borg beskriver Andreas besök på en thailändsk massagesalong:

Han la händerna bakom huvudet, och särade försiktigt på sina ben. Massösen runkade honom med både inlevelse och ömhet. Andreas kände sig som en sann kolonisatör.”

– Det var kanske inte bättre förr, men jag tror det är få som inte fantiserat om att leva i en kolonialmakt, säger Borg till Inzoomat. I övrigt vill han inte kommentera specifika citat ur boken.

"Happy Ending" ges ut av Vigorante förlag.
Bokomslag för ”Happy ending”

Än så länge helgpendlar Borg till Stockholm; han har fortfarande kvar ett par av sina styrelseuppdrag, och Dominika driver PR-byrån Mafioso i Gamla stan. Men på sikt hoppas de båda avveckla sina engagemang i huvudstaden och flytta ner till Skåne permanent. Anders berättar att han drömmer om en Skånelänga, en bit utanför stan.

– En stor gård, på Österlen nånstans, dit vi kan bjuda en massa konstnärer och bara spåra ur totalt, hålla seanser och utföra sinnesutvidgande experiment med droger, nyandlighet och sex. Skapa, knulla, samtala – bara fullständigt gå ”bananas”.

”Happy ending” ges ut av Vigorante, ett förlag som specialiserat sig på erotisk litteratur i fickpocket-format, och finns nu ute i handeln.

Lars Hansson