Göran Greider var trött, men stolt och belåten efter gårdagens premiär.

Greider hittar nya vägar: gör poesi av burktomater

5 februari 2017

Samhällsdebattören och poeten Göran Greider framförde igår sin pinfärska ekopoesi-show ”Pomodoro Pepperoni”. Ett trettiotal åskådare såg honom live-dikta med krossade och passerade tomater på golvet i ABF:s lokaler i Malung.

Greider upptäckte burktomatens poetiska kvalitéer när han ”solidaritetspraktiserade” på pizzeria Napoli i Malung:

– Jag gör det en gång per år för att inte tappa kontakten med arbetarklassen. För mig som samhällsengagerad poet är det nödvändigt ligga med örat mot rälsen och lyssna av samtiden. Förr om åren höll jag till nere i gruvorna, men dagens arbetarklass finns ju snarast i serviceyrkena, säger Greider som förra våren hoppade in och arbetade som pizzabagare under en dag.

– Ganska snabbt blev det för monotont för mig att bara lägga på ingredienserna och tomatsåsen på vanligt vis. Nej, för mig blev degen en kanvas, ett ark som tiggde om att fyllas.

– Det började med enstaka ord. Jag skrev ”stjärnfall” på en Capricciosa och ”svenska modellen” på en Vesuvio. Sen fortsatte det av bara farten. Jag upptäckte vilken otrolig kraft det finns i att arbeta med ett levande, organiskt material!

Efter praktiken fortsatte Göran att experimentera med olika typer av tomater på sin gård i Dala-Floda i västra Dalarna, och fann där att tomaterna gav honom en ny poetisk frihet. Som eko-poet var han fortfarande ett oskrivet blad, och inspirationen flödade. Under sommaren och hösten arbetade han fram föreställningen ”Pomodoro Pepperoni” som igår premiärvisades i Malung.

– Jag vill diskutera klimatkrisen, global uppvärmning och flyktingvågen, och hur de påverkat den lilla människan, i det lilla samhället. Men också fackföreningarnas död, ökande klassklyftor och höjningen av bensinpriset.

Inspirationskälla.

I föreställningen använder Greider en målarpensel för skriva ut sin lyrik med krossade tomaterna på golvet, innan han svabbar av golvet och tecknar nästa strof.

– Inspirationskällorna har varit många. Dels de tillfälliga konstverk som buddhistmunkar gör av sandkorn, så kallade mandalas, för att sedan bara sopa bort dem. Det är skönheten i det obeständiga och temporära – ögonblickets magi.

– Men jag har också varit upptagen av pop-art och populärkultur. Tomaterna är förstås en passning till Warhols tryck av tomatsoppor.

Studieförbundet ABF har sponsrat projektet, och Greider kommer under vår och sommar resa land och rike runt för att uppträda med showen på lokala ABF-föreningar. Han kommer även att uppträda på ett par bibliotek, bland annat i Dorotea och Flen.

Kasper Hausmann