Jan Guillou berättade om lejonattacken och sin nya bok i TV4:s Nyhetsmorgon.

Guillou omringad av lejon – spelade död och överlevde

5 mars 2016

Jan Guillou berättade idag i TV4:s Nyhetsmorgon att han blivit omringad av fyra lejon när han jagade på sin farm i Tanzania. Han undkom faran genom att kasta sig på marken och spela död. Händelsen utgör nu ett kapitel i Guillous nya självbiografi ”Långe Jan” som släpps i maj.

Guillou, författare, journalist och jägare, är sedan 2003 också ägare till ett stort landområde i anslutning till en  nationalpark i Tanzania. Dit åker han ofta och jagar storvilt. I somras när han var ute och jagade antilop blev han plötsligt omringad av en grupp unglejon. Guillou berättar att han farade för sitt liv.

– Det kunde gått riktigt illa, men intellektet räddade mig, säger Jan och berättar att han efter kort övervägande valde att kasta sig på marken och spela död. Enligt Jan skiljer sig lejons DNA-uppsättning bara med 1% från svartbjörnen.

– Det är inte många andra som skulle klara av att göra den blixtsnabba associationen, att man ska spela död om man möter en björn och koppla ihop det med lejonen – och därmed rädda livhanken på sig själv.

Knepet fungerade och Jan överlevde livsfaran på savannen genom att ligga helt stilla medan lejonen nosade på honom. Efter en stund försvann de iväg från platsen. När Inzoomat pratar med honom säger han att han idag är tacksam för händelsen.

– Det blev upprinnelsen till den nya biografin. När jag låg där helt blickstill fann jag min inre urman.

Jan bodde tidvis i fyren ”Långe Jan” under arbetet med sin nya bok.
Jan bodde tidvis i fyren ”Långe Jan” under arbetet med sin nya bok.

Har det inte kommit tillräckligt med biografier om Jan Guillou på senare år?

– Det här är något helt nytt. Den är helt och hållet skriven ur min penis perspektiv. Det är helt unikt. Det här blir mitt viktigaste bidrag till litteraturhistorien.

”Långe Jan” är titeln på den nya självbiografin, som förstås åsyftar Jans intimare delar, men också fyren ”Långe Jan” på Öland där han tidvis bodde under arbetet med boken.

– I fyren fick jag tid för mig själv.

Boken som är 348 sidor lång, är alltså uteslutande skriven ur ett könsperspektiv, och speglar ett helt liv i Jans kalsonger. Ända från uppväxten i Stockholm, till den svåra tiden på internatskolan Solbacka och sedan tiden som framgångsrik journalist och författare. Men mycket mer än så vill inte Guillou avslöja om innehållet i boken. Han säger dock att det är det bästa han någonsin skrivit.

– Glöm Arn, glöm Hamilton, glöm min svit om 1900-talet. Det är det här jag kommer bli ihågkommen för.

Hur mycket kan egentligen ett könsorgan uppleva?

– Mitt har alltid haft ett rikt inre liv … säger Jan mystiskt innan han måste avbryta för nästa pressintervju.

Boken släpps i maj av Piratförlaget. Förlaget ägs av Jan Guillou, hans fru och förläggare Ann-Marie Skarp, författaren Liza Marklund och ekonomen Carl Hamilton.

Lars Hansson