Jubileumsdekorerad delfin. (Montage: Lars Rantalaa.)

Han vill hylla idolen genom att tatuera flasknosdelfiner

31 januari 2017

Lars Rantalaa i Örebro har tre passioner: Trummisen Buddy Rich, delfiner och tatueringar. Nu hoppas kunna förena alla tre i The Great Buddy Dolphin Tattoo.

Anledningen är att legenden Buddy Rich skulle ha fyllt etthundra i år. Rich betraktas av många som världens bäste trummis – någonsin. Han gick bort 1987. I år väntas flera jubileer äga rum.

– Jag vill  i dubbel bemärkelse markera denne store mans liv och gärning. Och jag kan inte tänka mig något bättre sätt än att göra det genom delfinen, detta fantastiskt intelligenta djur som även Buddy älskade, precis som jag, säger Lars, som till vardags driver en tatueringsstudio i stadsdelen Oxhagen.

Lasse-Bongo, tatuerare Rich-fan och delfinist.
Lasse-Bongo, tatuerare Rich-fan och delfinist.

Lars är själv rikligt gaddad på kroppen. Föga förvånande är han också slagverkare. Bland annat som bongoist i bandet Extra-Lars, där samtliga fem medlemmar märkligt nog heter just – Lars.

– Därför kallas jag Lasse-Bongo av de andra, vi måste ju hålla reda på varandra på något sätt, skrattar han.

Idén om att låta tatuera flasknosdelfiner har Lars haft länge.

– Dels är det tåliga djur som inte alls skulle störas av att bli tatuerade, dels skulle det kunna ge uppmärksamhet till olika djurparker som behöver få in sponsormedel för drift, men också till forskning. På sikt skulle det alltså kunna bli aktuellt med mindre företagsloggor i anslutning till ryggfenorna eller på undersidan av käkpartierna.

– Tränade delfiner används ju ofta i militära syften, förses med kameror och annat på fenorna. De är vana vid människor och gillar att agera publikt. Så tatueringar av olika slag skulle inte alls bekomma dem, tvärtom.

Men primärt handlar det alltså om att uppmärksamma trumlegenden, enligt Lasse-Bongo.

– Jag är övertygad om att det kommer att generera enorm respons i USA, Buddys hemland. Dessutom tina upp det allt frostigare klimatet mellan Sverige och jänkarna sedan Trump kommit till makten. Jag tror för övrigt att presidenten skulle uppskatta ett sådant här initiativ – han är ju lite ”wild and crazy”.

Kroppskonst på grönbete.
Tysk kroppskonst på grönbete.

Lars berättar att djurtatuering inte är något nytt.

– I Tyskland finns en konstnär som tjänar stora pengar på att tatuera grisar, som han sedan säljer skinnen av när de så att säga ”gjort sitt”. Och folk står i kö för att köpa de attraktiva motiven. Ett skinn kan kosta uppemot 100 000 kronor.

– Jag väntar just nu på svar från Kolmårdens delfinarium – det här kan bli hur stort som helst!

Frank Bouvin