Mikaels nätverk uppmärksammar språkmobbning.

Han vill stoppa språkpoliserna

– ”dem är översittare”

18 december 2016

Stoppa rättstavarnas mobbning! Det kräver Mikael Holmström, 44, från Östersund.
– Språk poliserna kan stava, men inte skriva. Dem kan prata, men säger aldrig nåt vettigt. Ändå tar dem sig rätten att förakta andra!

Mikael är ordförande i nätverket ”Fel stavarna och pratarna – men rätt skrivarna och talarna”. Rubriken är medvetet vald, utifrån hur medlemmarna skriver och talar.

– Ja, men vi är inte mindre värda för det. Man är inte dum bara för att man har ett annorlunda stavnings sätt eller bruk av ord.

– Men de tycks inte den föraktfulla klick av rätt stavare och språk poliser anse, som finns där ute. Dem hatar sär skrivning och felsägningar. Men egentligen är de oss dem hatar. Dom fnyser åt våra texter men blundar för de vi verkligen säger. De här måste få ett slut, vi har fått nog!

Medlemmarna i föreningen menar att de faktiskt kan skriva och uttrycka sig fullödigt och rikt.

– Ja, till skillnad från dem personer som alltid stavar rätt men sällan har nåt att väsentligt att förmedla, annat än grammatisk över lägsenhet.

– Ofta har dem ett torftigt språk, fullt av banaliteter, liksom noll fantasi. Ändå tar dem sig rätten att förtrycka andra, säger Mikael, som trots sina ”svårigheter” har skrivit tre böcker: ”Den brun smetade riddaren” (Wolfram Förlag 2103), ”Kvinnor i sol nedgång” (Krabat 2014) och ”Bokstavs kannibalerna” (Stört Omöjligt Böcker 2015).

Mikaels förra bok.
Mikaels förra bok.

– Jag är inte dum i huvudet för att jag inte stavar enligt reglerna, jag tänker bara lite annorlunda. De är som när Nasse frågar Nalle Puh: ”Hur stavas kärlek?” och Puh svarar: ”De stavas inte – de känns!”

– Man får visst säga ”ejenkligen” och ”gaberob” bara folk fattar och känner vad man menar. Likadant är de med skrivandet. De viktiga är själva berättelsen – narra tivet!

Mikael tror att föreningen bara är toppen på ett isberg. De flesta skäms nog till tysthet i ensamhet och låter sig hunsas av språkpoliser.

– Men tack vare sociala medier har jag – och andra i samma situation – ändå fått en viss upprättelse. Nu kan vi få ut våra tankar och budskap direkt, utan att de sitter nån grammatik censor i vägen. De har gjort oss starkare. En mänska är så mycket mer än sina hinder!

– Och de mesta går med lite jävlar anamma och en hög haltig dos auto correct!

MIKAELS TIPS FÖR SKRIVANDET:
– Läs serie tidningar! Ofta rappt, kärn fullt språk.
– Tro på dej. Om inte du gör de, varför ska andra?
– Lev i nuet! Bejaka känslan!
– Ta kontakt me andra i samma situation.
– Våga va annorlunda!

Frank Bouvin