Aporna gillar SaRaha, men allra högst poäng får någon helt annan...

Hen vinner Melodifestivalen – enligt Skansens apberg

11 mars 2016

Melodifestivalen ska avgöras och Inzoomat vet hur det kommer sluta – åtminstone om aporna på Skansen får bestämma. Vi tog oss ut till Skansen för att med egna ögon beskåda apornas reaktioner när när de fick höra bidragen.

Det är professorn och kulturzoologen Mia Wrangel som via sin forskning ger svaren inför lördagens musikfinal. Hon har under sin mångåriga karriär specialiserat sig på kommunikation mellan primater.

Wrangel och hennes forskarlag har för ändamålet monterat upp högtalare, projektor och filmduk på Skansens apberg. Djuren har också kopplats till en tiogradig avläsare via små trådlösa sensorer som räknar ut ett dxb-värde som visar vad aporna tycker om bidragen.

– Djurens reaktioner ger viktig kunskap om hur våra nervbanor fungerar, säger Mia Wrangel. Genom att mäta på kulturellt icke-präglade individer får vi bättre kunskap om vårt eget känslosystem.

När Inzoomat besöker projektet är festivalens tolv finalbidrag i full färd med att spelas upp. Det här är Wrangel-mätningens preliminära resultat:

Panetoz – Håll om mig hårt (7 av 10 dxb-poäng)

Apornas reaktion:
Till en början en viss försiktighet. Några smyger sig fram till högtalarna och drar i kablarna. När Panetoz sjunger ”Ra, Ra Ra” tittar aporna som på kommando upp mot duken, och börjar sakta skaka sina bakdelar i luften. De hoppar upp och ner, och ägnar sig åt något som eventuellt kan kallas dans.

Mias kommentar:
– ”Ra ra ra”-lätet liknar det ljud de själva använder sinsemellan för att höja stämningen i flocken. Beteendet är en medfödd instinkt för att avleda tvivel inom gruppen och motverka enskilt tungsinne. Apor har lärt sig att det kan vara bra att leva med ”skygglappar”.

Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead (0 av 10 dxb-poäng)

Apornas reaktion:
Drar sig mot de varma stenarna på berget, där de lägger sig. Gäspar och vaggar sig in i vila. Till synes helt oberörda av Lisa Ajax röst.

Mias kommentar:
– Spännande! Aporna lägger sig till kollektiv vila. Jag tolkar det som att det finns en speciell frekvens i Lisas röst som gör att deras andning går ner och kroppstemperaturen sjunker – ja, de blir nästan medvetslösa. Det här tål att analyseras vidare.

David Lindgren – We are Your Tomorrow (2 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Ställer sig stadigt på marken med båda fötterna. Spjärnar fingrarna och drar dem upprepat över hjässan, från vänster till höger.

Mias kommentar:
– Det här kallas spegelbeteende. De försöker helt enkelt kamma till en frisyr som liknar Davids. Det här har vi sett till exempel när kända skådespelare från Hollywood åker på ”safari” i djungeln tillsammans med sina filmteam för att visa att de är ”djurvänner”. Aporna är förtjusta i alla typer behåring och vill helt enkelt imitera olika hårsvall som de ser.

SaRaha – Kizunguzungu (9 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Aporna dansar, hela apberget far runt. Uppsluppen, kollektiv rörelseenergi.

Mias kommentar:
– Det här går hem! Enkla grundrytmer från Afrika. SaRaha bär dessutom mönstrade kläder som aporna känner igen. Det är inte lätt för dem att leva instängda så här nära polcirkeln. Det här får dem tydligen att känna sig som hemma.

Oscar Zia – Human (för kort för att registrera dxb)


Apornas reaktion:
Aporna sätter sig ner på marken, vissa börjar gråta, andra visar ett apatiskt ansiktsuttryck.

Mias kommentar.
– Vi fick snabbt snabbt stänga av. Hann inte ens registrera dxb. Det är något med Oscars svarta kläder, svårmodet, det inåtvända grubblandet kring mänskligheten. Aporna uppfattar ångest, oro och obehag i framträdandet.

Ace Wilder – Don’t Worry (4 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Loj reaktion från merparten av aporna. En av hanarna på klippan högst upp börjar onanera.

Mia kommentar:
– Det behöver inte vara sexuellt betingat. Onani minskar ångest och oro genom att att utsöndra serotonin i hjärnan. På så sätt är aporna mycket lika människor.

Robin Bengtsson – Constellation Prize (2 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Aporna visar ointresse. Ett par av honorna övergår till att leta efter fästingar i hanarnas päls.

Mias kommentar:
– Låg dxb över hela fältet. Robin har svårt att gå genom rutan, kanske är han för perfekt? Apor är duktiga på att genomskåda utstuderade beteenden och överspel. I det här fallet kommer ju Robin från Idol och det ser tydligen djuren på en gång.

Molly Sandén – Youniverse (5 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Hanarna på klippan högst upp jublar. Artiga applåder från resten av sällskapet.

Mias kommentar:
– Det råder ingen tvekan om att Molly har ett par beundrare högst upp på apberget. Här får Danny se upp. Det kan låta som ett skämt, men vi har sett att apor kan låta sig bländas av skönhet och faktiskt falla i omedelbar förälskelse. Ofta slutar det dock i tårar. Apor har också hjärtan, men ungefär stora som femkronor.

Boris René – Put Your Love on Me (6 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Honorna drar sig nära skärmen och tittar storögt. Längre bak börjar hanarna göra något som liknar armhävningar och spänner sina bröstmuskler.

Mias kommentar:
– Intressant! Det visar att manlig avundsjuka även förekommer hos andra arter än människor. Boris är en stilig herre och hanarna kan inte riktigt hantera att Boris stjäl uppmärksamheten. Vi har noterat något som kan liknas vid fenomenet ”mansplaining” även hos apor. Hanarna försöker visa honorna hur saker och ting ska genomföras, allt för att fånga deras uppmärksamhet. Men honorna brukar bara vända på klacken.

Frans – If I Were Sorry (1 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Aporna tappar snabbt koncentrationen och ägnar sig åt annat. Några hytter med nävarna.

Mias kommentar:
– Finns inte mycket att säga! Apornas ”bullshit detector” är fenomenal. De skulle inte ha klarat sig genom årtusenden av darwinistisk evolution utan att kunna avgöra vad som är äkta eller falskt. I det avseendet har de nog faktiskt sprungit förbi oss Homo sapiens.

Wiktoria – Save Me (3 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Apornas sitter still och tittar på filmduken.

Mias kommentar:
– Det här går inte riktigt hem, trots ljuseffekterna. Det kan handla om språket. Studier har visat att apor har svårt att reagera på engelskt tal. Jag skulle rekommendera Wiktoria att byta till svenska om hon vill få med sig primaterna framför bildskärmarna.

Samir & Viktor – Bada nakna (5 av 10 dxb-poäng)


Apornas reaktion:
Ett par av de äldre aporna får nervösa ryckningar och börjar klia sig över kroppen. De vänder sig från skärmen och drar sig långt bort mot stängslet. De yngre dansar dock med och skrålar glatt.

Mias kommentar:
– De äldre apornas reaktion är intressant. De betraktas som kloka ledare och genomskådar tydligt Samir och Viktor. Traditionellt har unga apor som försökt göra sig förmer ofta råkat i trubbel och misshandlats av andra apor, vilket de äldre vet. De ser att det här bara bygger på ungdomlig dumhet. Att det inte gagnar flocken som helhet.

Och vinnaren är …

Mia Wrangels mätningar visar att den deltagare med högst poäng är SaRaha med hela 9 av 10 dxb-poäng. Men mätarna slog i taket vid ett helt annat tillfälle:

Skansen-Jonas fick mätaren att gå i taket.

– Mest glädje visade aporna när Skansen-Jonas klev in med bananer mellan två låtar. Man kan väl återigen konstatera att pausunderhållningen är det som håller högst kvalitet varje år. Om aporna får välja blir det alltså Jonas som får representera Sverige i den stora finalen senare i år, säger Mia Wrangel.

Anneli Fox