Horace Engdahl och Magnus Samuelsson reser till Östeuropa i SVT:s nya satsning.

Horace och Magnus på bodybuildingresa i öst

9 mars 2016

Efter bildningsresan med Liv Strömquist reser nu Horace på en bodybuildingresa i Östeuropa. Med sig har han mannen som blivit utsedd till Sveriges starkaste man fem gånger, Magnus Samuelsson.

SVT fortsätter att satsa på akademiledamoten Horace Engdahl i teverutan. I ”Horace och Magnus i Östeuropa” ligger fokuset mer på kroppen än på hjärnan. Därför har han med sig Magnus Samuelsson, den prisbelönte kroppsbyggaren från Östergötland, som sin samtalspartner och guide. Tillsammans besöker de bland annat ett berömt gym i Budapest, en läkarklinik i Kaliningrad och ett antal legendariska atleters gravar.

– Att träna sinnet eller kroppen – det är samma sak för mig, säger Horace.

Annars är det mesta sig likt från ”Liv och Horace i Europa”. Finlandssvenska skådespelarskan Stina Ekblad är återigen speaker och de besöker ett antal betydelsefulla platser. Den här gången är det dock bodybuildingen och dopingens historia som står i fokus. Bland annat besöker de laboratoriet där Nandrolon uppfanns, och gav Sovjet en skjuts i medaljligorna på 70-talet.

– Nandrolon är dopingens Dostojevskij, säger Horace och gör en referens till den ryske författaren Fjodor Dostojevskij, som av många anses vara världens bäste författare.

De besöker också den ryske tyngdlyftaren, och nationalhjälten, Alexander Kustodievs grav i Kaliningrad. Kustodiev vann två OS-guld för Sovjet, men fick sorgligt öde efter karriären då hans kropp svarade på dopingen med att utveckla fiskfjäll. När han dog vid 42 års ålder var hela ryggen täckt av ett blåskimrande fjäll.

– Jag är nyfiken på allt, säger Horace.

– Steroider, bloddoping, ryssfemmor … alla tänkbara preparat. 

Serien består av sex avsnitt och kommer att sändas i sommar på SVT.

Se trailern här:

Mona Lisander