Jimmie Åkesson klipper bandet på partiets releaseparty för "Sverigegrillen".

Jimmies klotgrillar ska rensa upp i litteraturen

1 maj 2016

Trots att våren knappt nått Blekinge har Jimmie Åkesson redan hunnit grilla flera gånger i år. Inzoomat besökte honom i villan utanför Sölvesborg.

– Statliga bokbål på 2000-talet är en omöjlighet, men ingen kan hindra dig som privatperson. Hundratusentals små privata bål över hela vårt land kan att göra en betydande skillnad. Nu rensar vi upp bland skiten, säger han.

Sverigedemokraternas mål är att starta en gräsrotsrörelse med små privata bokbål, istället för de stora offentliga bål som var vanliga i Tyskland på 1940-talet. Denna blåsiga och kalla kväll i april är det dock inte böcker, utan ett par rejäla flintastekar som ligger på Sverigegrillen. Den metallicblå och guldfärgade klotgrillen är framtagen speciellt för den svenska marknaden.

– Det här en robust och allsidig folkhemsgrill. Den är anpassad för ett nordiskt klimat och fungerar precis lika bra för kött och fisk, som för böcker, säger han.

asylgrillMedan vi står vid grillen på den prydliga uteplatsen förbereder flickvännen och partikamraten Louise Erixon en potatissallad inne i köket.

– Enligt en undersökning är svenska män bland de bästa i världen på att grilla, trots att klimatet bara tillåter oss att göra det under fem, sex månader om året. Det tycker jag vi ska vara stolta över, säger Jimmie.

Sverigegrillen kostar 799 kr (exklusive frakt, men tändvätskan ”Asylgrill” ingår.) Huruvida namnet är en uppmaning att anlägga bränder på asylboenden vill Jimmie Åkesson inte kommentera.

– Alla såna frågor får du ta med vår marknadsavdelning. Nu äter vi, säger han.

När vi satt oss inne i det ljusa och moderna köket berättar Jimmie att han nyligen varit i kontakt med flera potentiella återförsäljare.

– Jag har bland annat varit i kontakt med Clas Ohlson. Men ingenting är klart, inga papper är påskrivna, så jag kan egentligen inte säga någonting än, säger han.

Än så länge finns grillen bara till försäljning på Sverigedemokraternas egen hemsida. Till efterrätt har Louise gjort en blåbärspaj. Både Jimmie och Louise berättar att de annars är storläsare och ofta läser högt för varandra. Favoritförfattarna heter Jan Guillou, Camilla Läckberg och Leif GW Persson. Men de ogillar utländska författare, och det är främst dem som Jimmie bränner.

De här böckerna har Jimmie bränt hittills i år:

 • Chimamanda Ngozi Adichie – ”Alla borde vara feminister”
  – Det har varit en flodvåg av feministiskt litteratur på sistone, vilket jag inte har något emot i sig. Men när de gav ut den här boken bland gymnasieelever fick jag spader. Vi kan väl inte dela ut vänsterpropaganda till våra svenska ungdomar helt okontrollerat, det säger sig självt.
 • Yahya Hassan – ”Yahya Hassan”
  – Muslimsk bråkstake bosatt i Danmark. Tråkig attityd.
 • Karl-Ove Knausgård – ”Själens Amerika”
  – Den norske pedofilen Knausgård får gärna åka hem till sitt hemland igen. Usch.
 • Hassan Blasim – ”Irakisk Kristus”
  – Han kommer från en helt annan kultur än den svenska. Nej, tack.
 • Roland Paulsen – ”Vi bara lyder : en berättelse om Arbetsförmedlingen”
  – Kommunist och drömmare, det är en dålig kombination – oavsett härkomst.

Mona Lisander