Anna och Jimmie har återskapat den klassiska omslagsbilden från 1980.

Ny singel med Åkesson och Kinberg-Batra

28 februari 2016

I december släppte Åkesson singeln ”Jag tänker be för Sverige” tillsammans med bandet Bedårande barn. Nu är han aktuell igen med nya singeln ”Cleanup time (for the refugees)” med Anna Kinberg-Batra. Låten är en cover på John Lennon och Yoko Onos låt ”Cleanup time” från 1980.

Åkesson har länge försökt få till stånd ett samarbete med Moderaterna, men Kinberg-Batra har varit svårflirtad.

– Vi har inget gemensamt med SD, sa Kinberg-Batra till Metro i september.

Men under vintern fann de den gemensamma nämnaren ”flyktingpaus” och sedan dess har partierna har närmat sig varandra betydligt. Kinberg-Batra står nu för det enda tillägget i låttexten, när hon svarar ”for the refugees” då Åkesson upprepar låttiteln i refrängen. Originallåten var med på albumet ”Double Fantasy” som John Lennon och Yoko Ono skrev och producerade tillsammans under 1979 och 1980. I december 1980 fotograferades paret för omslaget till musiktidningen ”Rolling Stone” av fotografen Ann Leibovitz, och det är den bilden som Åkesson och Kinberg-Batra återskapat i pressmaterialet som släpptes idag.

Omslagsbilden för Rolling Stone Magazine.
Omslagsbilden för Rolling Stone Magazine.

Per Schlingmann, före detta partisekreterare för Moderaterna och hjärnan bakom ”Nya Moderaterna”, är den som parat ihop de två partiledarna.

– Jag har velat göra något med Jimmie jättelänge. Jag har bara väntat på rätt tillfälle, berättar han för Inzoomat.

– Egentligen hade jag velat släppa den på årsdagen av Lennons mord, men då hade vi fått vänta till i december. Så länge ville varken Anna eller Jimmie vänta.

Schlingmann har också varit projektledare och mediestrateg för projektet.

– Jimmie har så mycket kreativitet! Mitt jobb har bara varit att styra den i rätt riktning. Man kan säga att jag varit hans McCartney.

Schlingmann ledde Moderaterna till seger i valet år 2006 och 2010.

Schlingmann som ofta kallats ”Moderaternas Goebbels” efter Joseph Goebbels, en berömd tysk propagandaminister, hyllas nu i reklambranschens egen tidning Resumé, där han i en lång videointervju berättar om livets toppar och dalar och visar sina båtar i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Låten och tillhörande musikvideo släpps på Spotify och sociala medier på torsdag. Enligt uppgift till Inzoomat är videon regisserad av Johan Renck, mer känd som tonårsidolen Stakka Bo som toppade musiklistorna på 1990-talet. I videon ska Jimmie och Anna vara utklädda till gränsvakter, och dansa och sjunga och avvisa flyktingar ombord på ett Öresundståg mellan Malmö och Köpenhamn.

Lyssna på originalet på YouTube:

Anders Melin