Allt fler väljer litteratur som sömnpiller.

Läckberg får fint insomningspris

– ”genren kräver mästarhand”

18 maj 2017

”Bedrövligt dålig story, usel korrekturläsning, rörig intrig där huvudpersonerna blandas ihop, fullständigt onödig sidoberättelse – kort sagt ett riktigt bra Sömnpiller! Grattis Camilla!”

Så motiverar stiftelsen Sömnväktaren (SV) utnämningen av Camilla Läckbergs ”Häxan” till ”Årets insomningsdeckare”.

Vinner för tredje gången.
Vinner för tredje gången.

Det är tredje gången som Camilla Läckberg tar emot Sömnpillret, ett pris som delats ut sedan 1995. Det är bara Liza Marklund som har fått utmärkelse fler gånger – totalt fyra. Priset utgörs av en dunkudde i jätteformat prydd med hoppande får, samt 50 000 kronor i små valörer ”att kunna räknas när timmen blivit sen”.

– Jag är naturligtvis jätteglad för priset som visar att riktigt bra litteratur kan göra skillnad, hälsar Camilla Läckberg till Inzoomat via sitt förlag (Forum).

– En bra insomningsdeckare ska vara tradig, full av upprepningar, långa och intetsägande miljöbeskrivningar och inte minst många namn som lätt blandas ihop, säger Viveca Dagmar generalsekreterare vid SV till Inzoomat.

– Men den får inte vara så tråkig att man lägger bort den för gott. Kort sagt en mycket delikat balansgång, som kräver mästarhand. Det har Camilla visat med både Fyrvaktaren, Lejontämjaren och nu Häxan, ett mästerverk på 650 sidor och 1,2 miljoner sömndränkta tecken.

Få skriver bra sömnpiller, enligt Viveca Dagmar.
Få skriver bra sömnpiller, enligt Viveca Dagmar.

SV:s pris låg länge i medial träda, men har fått allt större uppmärksamhet i takt med att insomningslitteratur blivit en allt större ljudboksgenre. Var tredje svensk i arbetsför ålder använder sig någon gång under året av en ljudboksuppläsning för att kunna sova. Man beräknar att var fjärde ljudbok som säljs i Sverige idag är ett ”sömnpiller”.

Det finns forskning som visat att bra insomningslitteratur har mycket god effekt vid insomningsproblem. En studie som presenterades av ett norskt forskarlag vid kongressen ”Sleep and Breathing” i Marseille i april i år, visade att hjärnaktiviteten gick ner påtagligt för två tredjedelar av respondenterna när de lyssnade på en klassisk insomningdeckare (i den aktuella studien Liza Marklunds ”Sprängaren”). Det är klart bättre än naturmedel som Valeriana eller receptbelagda insomningsmediciner som Propavan, liksom fullt i klass med tyngre Bensodiazepiner, typ Mogadon.

De norska forskarna varnade dock för att överkonsumtion kan vara skadligt. Tre av de 975 personerna som var med i testet föll i så djup sömn att den kan liknas vid koma. Åtta personer drabbades av sömnparalys.

Kapitlen om sfäriska rullager rekommenderas för personer med svåra sömnstörningar

Insomningsgenren har breddats under de senaste åren till att också omfatta mer faktaspäckade ljudböcker. Det gäller exempelvis den verkstadsmekaniska bibeln Karlebo Handbok, där kapitlen om sfäriska rullager rekommenderas för personer med svåra sömnstörningar.

Kommer snart i mp3-format.
Kommer snart i mp3-format.

Sveriges Radio har även börjat producera insomningspoddar. Till sommaren kommer exempelvis ”45 års Väder och  Sjörapporter 1972-2017” och ”Dagliga börsnoteringar 1971-1996”.

Vidare planerar börsnoterade Eniro en återutgivning av telefonkatalogerna i mp3-format, liksom Clas Ohlson som ska ge ut sin katalog som ljudbok.

Hans-Bertil Tranquist