Lars Norén, född 1944, är dramatiker, poet och författare.

Lars Norén klar för "Så mycket bekymmer"

1 april 2016

Dramatikern Lars Norén är sista man in i författargänget som åker till Åland i sommar. ”Så mycket bekymmer” är förstås en spin-off på ”Så mycket bättre” och ”Så mycket gladare” med svenska författare. Serien visas på TV4 Premium i höst.

Lars Norén är kanske mest känd för sina tungsinta familjdramer och den omsusade dagbok han gav ut i två tjocka band mellan 2005 och 2012. Men han har också skrivit diktsamlingar, romaner och mängder av pjäser för tv och radio. Nu är han alltså den sjätte och sista deltagaren som i sommar åker till en gammal prästgård på Åland i ”Så mycket bekymmer”. Där ska författarna bo tillsammans under sex dagar och varje dag ägnas åt en av deltagarna, som då fritt får välja dagsaktivitet och berätta om sina olyckor. Efter middagen läser personen högt ur ett eget verk.

– Initialt ville vi att de skulle tolka varandras verk. Men vi fick tänka om för att få med de namn vi ville ha, säger Tove Brunell, seriens producent.

Sedan tidigare är akademiledamöterna Horace Engdahl och Kristina Lugn klara för medverkan. Även Horaces ex-fru Ebba Witt-Brattström följer med till prästgården. När Henning Mankell, som sedan länge var påtänkt för programmet, gick bort i höstas valde produktionsbolaget att köpa in ett hologram.

tupac
Samma typ av hologram som Tupac återupplivades med 2012 ersätter Henning Mankell.

– Hologrammet var faktiskt billigare än det arvode Henning skulle fått, säger Tove Brunell.

Det är alltså en omvandlad videoupptagning från den levande Henning Mankell som ersätter honom i serien. Hologrammet applåderar och skålar, men säger inget. Istället är det en skådespelare som kommer att berätta om Mankells liv och läsa högt ur hans Wallander-serie.

På frågan om hur Horace Engdahls dag kommer att se ut svarar han på sms:

”Den som lever får se. Men jag skulle inte bli förvånad om det blir lerduveskytte och några väl valda bitar ur Den sista grisen.”

bocker
Horace och Ebbas skilsmässoböcker.

”Den sista grisen” är Horaces nyligen utgivna aforismer, eller ”lärda kvickheter” som han själv kallar dem. Ett par av Horaces aforismer är nödtortigt förklädda angrepp på kvinnor i allmänhet, och Ebba Witt-Brattström i synnerhet. Ex-frun, som samtidigt är aktuell med
skilsmässoskildringen ”Århundradets kärlekskrig”, kommer säkerligen bjuda på mothugg i programmet. Hjälp kan hon förmodligen också finna hos aktivisten och poeten Athena Farrokhzad, som ersätter Jonas Hassen-Khemiri vars namn utannonserades för ett tag sedan. Enligt Tove Brunell blev Farrokhzad tillfrågad tidigt i processen, men tackade då nej, innan hon i sista stund ångrade sig och nu ersätter Hassen-Khemiri.

– Tråkigt för Jonas, men kul för oss. Athena har sån enorm energi! Hon kommer lyfta hela gruppen tror jag, säger Brunell.

Deltagare i ”Så mycket bekymmer”:

  • Horace Engdahl
  • Kristina Lugn
  • Ebba Witt-Brattström
  • Henning Mankell
  • Athena Farrokhzad
  • Lars Norén

Lars Hansson