Kristian bodde en vecka i den gigantiska valnöten på hästfarmen i Arizona.

Luuk flyttar in i enorm valnöt

22 december 2016

Efter uppbrottet med Carina Berg behövde Kristian Luuk en nystart i livet. Svaret blev en unik jättevalnöt från Mexiko.

Kort efter att Kristian och Carina offentliggjort sin skilsmässa på Instagram tog Kristian ledigt från sitt jobb på SVT och flög till USA. Han hyrde en bil i New York och körde mot Arizona, där han bott med sin familj under några lyckliga år i barndomen.

– Jag mådde verkligen inte bra när jag landade i USA, berättar Kristian som de första dagarna körde omkring planlöst i Arizonas öken, innan han framåt kvällen stannade till vid någon vägkrog och senare somnade redlös i hyrbilen. Under körningen den femte dagen började han känna av ett gammalt ryggskott.

– Jag insåg att jag blivit för gammal för att kvarta i en bil!

Det var då Kristian hittade jättenöten i rumsuthyrnings-appen AirBnB. Recensionerna fångade genast hans intresse.

Användare efter användare vittnade om hur deras första natt varit full av vansinniga mardrömmar, men hur de sedan vaknat morgonen därpå med ett märkligt lätt sinne. Ett par nätter senare kände de sig mentalt pånyttfödda. En berättade att han hade botat sin depression, en annan hade blivit av med sin fobi för hundar.

– Först var jag skeptisk. Egentligen tror jag inte på sånt där – men vad hade jag att förlora?

Valnöten är drygt två meter i diameter och har länge förbryllat forskare. Ursprungligen kommer den från södra Mexiko, där den hittades i regnskogen under tidigt 1800-tal. Under lång tid tillbads den av traktens schamaner, som hävdade att nöten vara en gåva från gudarna. Men under 1998 såldes den till en amerikansk biolog som turistade i området.

I samband med en personlig konkurs hamnade sedan nöten hos en hästfarmare i Texas. Det var där den gröptes ur och kläddes invändigt med madrasser och började hyras ut. Enda sättet att komma in i nöten är genom den utsågade luckan i bottnen, och inuti råder totalt mörker.

– Helt kolsvart! Man ser inte ett dyft, bekräftar Kristian.

– Ändå kände jag mig aldrig rädd. Nej, det kändes rätt hela tiden. Som att äntligen hitta hem efter lång och mödosam vandring, att komma in i en andra livmoder. Det går inte att förklara …

Kristian förnyar ex-fruns tv-format “Berg flyttar in”.
Kristian förnyar Carina Bergs tv-format “Berg flyttar in”.

Efter en vecka i nöten bestämdes sig Kristian för att köpa den – kosta vad det kosta ville. Han betalade hästfarmaren den begärda summan – och i detta nu fraktas valnöten med båt till Göteborg, innan vidare transport mot Ekerö i Mälaren där Kristian sedan tidigare äger en tomt. Där ska nöten monteras på ett betongfundament. Han kommer dock att behålla sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, som han tidigare delat med Carina Berg, men hoppas spendera så mycket tid som möjligt inuti valnöten.

– Jag har inte känt mig så här kreativ och vital sedan jag var 25, säger han och berättar att han börjat skriva på en självbiografi. Dessutom har han idéer till flera nya tv-serier. Bland annat ”Berg flyttar ut”, som förstås är en syftning till ex-fruns tidigare program ”Berg flyttar in”. Programmet ska dokumentera Kristians tid efter skilsmässan. Huruvida programmet blir verklighet är ännu oklart, men Luuk berättar att han inlett samtal med ett flertal produktionsbolag.

Kasper Hausmann