– Funkar till allt, säger Per Morberg.

Morberg hyllar ”det gula guldet” i ny serie

– gör sorbet och intimtvål av retrokrydda

4 september 2016

I sin ständiga jakt på nya smakupplevelser har jakt- och fångstmannen Per Morberg återupptäckt en 70-talsklassiker – Aromat.

Nyligen började TV7 visa nya avsnitt av hans klassiska ”Vad blir det för mat”. Men redan i oktober följer huvudkanalen TV4 upp med ”Morbergs gula guld”.

Det var under förra höstens ripjakt i Jämtland som Per Morberg hade vad han beskriver som en av de häftigaste matupplevelserna i sitt liv:

– Min kompis Larsa hade provianterat lite torftigt: Falukorv, knäckebröd, Milda, Jäger och av någon anledning en burk vaselin … Andra dagen hade jag nästan skörbjuggkänsla vid frukosten! Jag tittade efter om det inte kunde finnas något i jaktstugans skafferi. Där stod bara lite socker, salt och några påsar Liptons i en plastlåda. Men längst in i hörnet såg jag en gul burk: Knorr Aromat!

Sorbeten Yellow Snow.

– Jag skivade upp några korvskivor på mackan, öppnade locket, skakade och ut föll det gula små korvlika korn. Jag tog en tugga – och det bara svindlade. REN UMAMI! Jag skrek högt, skriver Per Morberg i sin blogg.

Sedan dess har han varit helt fast för det gula guldet, som han kallar det. I TV-serien får vi följa Per Morberg på jakter, fiskafängen, i potatislandet och till och med på krogen, där kompisarna Plura och Micke Persbrant drar en lina ”gult”. Den gemensamma nämnaren är den gula burken med de gula kornen.

Som den entreprenör han är utvecklar Per Morberg också helt nya användningsområden för ”guldet” i varje program. För AXE tar han fram manlig hudvårdsserie, ”AXE by Morberg – last longer”. Efter en häftig biljakt i Västerbotten, där både ren och älg får sätta livet till, kokar han ihop en manlig intimtvål genom att mala ner renhorn och älgtestiklar med en burk Aromat, bifenyl och njurfett.

– Kineserna kommer att gå bananas! skränar Morberg bakom kastrullerna.

Hos Michael Treschow på Hjuleberga gods tvingar godsägaren själv och Morberg butlern Arne att äta gul snö. Därefter lanseras sorbeten ”Yellow Snow by Morberg” som glassfabrikanten Ben & Jerry tar sig an, där förutom Aromat saften från kafirlime ingår. Hos Kikki Danielsson tar Morberg sedan fram en helt ny aromatbaserad linje för gultvätt för Via i samband med tvätt av vinfläckade dukar. Och så håller det på i ett rasande tempo.

– Man Unilever bara en gång! som Morberg vitsar sig genom programmen.

Serien har premiär den 10 oktober.

Hans-Bertil Tranquist