Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister samt poet.

Morgan Johansson ger ut ömsint diktsamling

22 januari 2017

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson debuterar nu som poet. Den självbetitlade diktsamlingen ”Morgan” ges ut imorgon och tecknar en bild av ett rikt och stormigt känsloliv.

– Jag må se ut som en pitbull, men inombords är jag mjuk, säger Morgan när vi berättar om den förvåning som uppstod på redaktionen när boksläppet offentliggjordes. Inzoomat träffar honom över en lunch på ett café i Gamla stan, bara ett stenkast från regeringsdepartementet. Morgan beställer en Caesarsallad och mineralvatten.

Hur länge har du skrivit poesi?

– Sen en augustikväll 1986 då jag doftade på en vildkaprifol. Det väckte en törst och längtan inom mig, och sen dess har jag varit en skrivande människa.

Tidigare har poesin främst varit en lustfylld hobby för ministern, men sedan inträdet i regeringen 2014 har den blivit livsviktig.

– Efter en dag på Justitiedepartementet måste jag två mig med lavendeltvål – för att sen sätta på mig mina haremsbyxor och krypa till sängs. Jag skriver alltid i sängen, berättar Johansson.

– Poesin är en nödvändig motpol till mitt dagliga arbete. Den blir ett sätt att loda om min inre inre kompass. Det är mitt yin och yang.

Diktsamlingen består av 26 dikter.
”Morgan” består av 26 dikter.

Inzoomat har som en av få utvalda medier fått ett exemplar av diktsamlingen att läsa i förväg. Stilen är impressionistisk och vittnar om ett sårigt inre. Ofta tycks det handla om en trasslig modersrelation, men här finns också ett par mer politiska dikter. Bland annat har Johansson gjort en omdiktning av schlagerklassikern ’Främling’, skriven av Lasse Holm och Monica Forsberg och framförd av Carola i Melodifestivalen 1983:

Flykting, var döljer du ditt pass?
En svag nyans av vitt nånstans men ändå
En flykting, så känner jag för dig
Jag ber dig låt mig få veta
Vem är du egentligen kan du förklara det för mig?

  – De flesta dikter arbetar jag med i månader, men ’Flykting’ var en av de där få som kom direkt. Det är ofta de som brukar bli bäst.

Finns det fler poeter i regeringen?

– Nej. Ygeman skriver förvisso en del – men det jag läst skulle jag inte kalla poesi, möjligen ”rock-lyrik”. Det är yvigt och rått, mycket alkohol och gamla ligg. Men nej, i mina ögon är det inte poesi.

Sammanlagt består ”Morgan” av 26 dikter skrivna mellan 2012 och 2016. Ett par av dikterna sträcker sig över tiotalet boksidor, medan andra bara är några rader långa. Nu väntar en kort men intensiv uppläsnings- och signeringsturné för Johansson. Redan på ondag eftermiddag framträder han på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholms innerstad.

Mona Lisander