Foto: Janwikimfoto

Musik med: Erik Almqvist

– Listar sina 5 bästa och 5 sämsta låtar

22 februari 2016

I förra veckan kallade sverigedemokraten Erik Almqvist Beyoncé för en ”svart makt-artist” på twitter. Han syftade på låten Formation och hennes framförande av den på Super Bowl som han inte uppskattade.almtwitt

Med tanke på Erik Almqvists uppenbara musikintresse ringde Inzoomat upp honom i Ungern och bad honom lista sina fem bästa respektive sämsta låtar.

Almqvists 5 BÄSTA låtar:

1. Kent – Sverige

– Det är ju inte så svårt att förstå varför jag gillar den här. Kent heter min bästa vän, och Sverige gillar jag också. En fin hyllning till midsommaren, till ”färsk potatis och sill, som om tiden stått still”. Det är ju ungefär så vi i SD också tänker. Man kan ha invändningar mot texten i refrängen, men i stort en mycket bra komposition.

2. Iron Maiden – Fear of the dark

– Okej, jag ska först av allt erkänna att jag har en grej för järn. Svenskt stål liksom. Jag kan också känna igen mig otroligt mycket i den här låten. Ta raderna ”When the light begins to change, I sometimes feel a little strange, A little anxious when it’s dark.”

3. Bruce Springsteen – Born in the USA

– Det här är en stabil och redig karl som gillar sitt land. Precis som jag. Man ska vara stolt över var man är född. Tycker Ronald Reagan valde helt rätt när han använde den här som kampanjsång 1984.

4. Kent – Ensammast i Sverige

– Ni får ursäkta att jag tjatar om Kent. Men den här låten får mig att tänka på honom. Jag saknar honom, och han saknar mig. Han är ganska ensam hemma i Sverige. Jag brukar ta mig ett glas vin, sätta mig i en fåtölj och lyssna på den här låten, på repeat. Och sen ringer jag Kent.

5. Kartellen feat. Timbuktu – Svarta Duvor & Vissna Liljor

– Den här låten är missuppfattad. Det här med ”dunka Jimmie gul och blå”. Ja, det är ju precis det vi vill. De har fattat rätt! Två färger vi vill dunka in i alla människor. Och analysen i låten är ju korrekt: ”Palme fick ett nackskott, SD fick en jackpot.” Det kanske är hårddraget men vi lever ju på att sossarna faller. Så spot on skulle jag vilja säga. Timbuk har förstått!

Almqvists 5 SÄMSTA låtar:

1. Rolling Stones – Paint it black

– Ren och skär hatmusik, som det där med Beyoncé. Varför ska vi romantisera det svarta? Dessa rader kan jag bara skaka på huvudet åt: ”I want to see it painted, painted black, Black as night, black as coal.” Nej det här är skräp. Han den där Mick Jagger tycker jag dessutom uppför sig ociviliserat.

2. Ulf Lundell – Öppna landskap

– Man kanske skulle kunna tro att jag gillar den här, eller hur? Men nej, inte alls. Vadå öppna landskap? Vi behöver stänga gränserna nu, inte hålla dem öppna. Jag trivs definitivt inte bäst i öppna landskap. Skitlåt!

3. Malena Ernman – Allt

– Den kvinnan alltså. Hon borde ägna sig åt att sjunga i stället för att prata. Det som ändå är bra med henne är att det är totalt jävla omöjligt att höra vad hon sjunger, jag menar opera – bara en massa vokaler. Totalt olyssningsbart. Hittepå!

4. Ultima Thule – Sverige, Sverige fosterland

– Vet ju att många av mina kamrater gillar det här. Men vafan, lyssna på det. Det är ju bara en massa skräniga gitarrer. Dumrock skulle jag kalla det. Svensk bonnarock. Ingen finess alls. Skönt att man slipper sånt i Ungern. Att Jimmie brukar spela Ultima Thule på sitt piano är beklagligt. Jag försökte stoppa honom, men han är bångstyrig och det var tydligen den enda låt han hade lärt sig spela.

5. Nordman – Vandraren

– Visst, jag gillar inslaget från folkmusiken i låten. Det ska han ha heder för. Men texten? Den är skit, det är någon slags romantisering kring migration, hur svårt det kan vara att vandra, att det gör ont och så vidare. Men ingen har väl tvingat någon att vandra? Ta raden: ”Vandraren har ingenstans att gå när han kommit fram till slutet.” Jo, vandraren kan gå hem, de behöver inte komma hit. Sverige ska inte vara ”slutet” för deras resa.

Predrag Ali