Gustav Fridolin medverkade förra året som rappare i videon till låten "Pinsamt". Nu tar han avstånd från den.

Musik med: Gustav Fridolin

– 5 favoritlåtar och 5 skitlåtar

9 mars 2016

I förra veckan fick vi ta del av Erik Almqvist lista på bästa och sämsta låtar. Den här veckan har vi ringt Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister i regeringen.

Bland annat dissar en låt han själv medverkar i som rappare. ”Pinsamt”, säger han om den.

Topp fem

1. Green Day – American idiot

– Det här är lätt min favvolåt. Grönt är skönt och amerikanerna kör alldeles för mycket bil, de är dumma och förstår inte något.

2. Michael Jackson – Heal the world

– Den här lyssnade jag på varje dag hemma i Vittsjö när jag var ung. Åh, Michael alltså. Vi brukar fortfarande köra den på partiets fester ibland. Jag brukar leta upp hon Hanna i ungdomsförbundet och fråga om hon vill dansa tryckare. Och så sjunger vi: ”Heal the world, Make it a better place, For you and for me, And the entire human race”

3. Astrid Lindgren – Idas sommarvisa

– Kära kära Astrid. Jag gillade Emil, jag brukade leka att jag var Emil. Men Ida var också fin, jag var lite kär i henne. Särkskilt när hon sjunger: ”Jag gör så att blommorna blommar. Jag gör hela kohagen grön. Och nu så har sommaren kommit. För jag har just tagit bort snön.” Det är natur, det är miljö, det är grön politik helt enkelt. I alla fall säger Åsa att det är det, att vi måste ta kontroll över klimatet.

4. Vivaldi – De fyra årstiderna (Våren)

– När jag var liten pojke lyssnade jag på det här. Jag var lite lillgammal då, nu är jag kanske snarare lite gammelliten säger Åsa. Jag minns att jag slöt mina ögon och lät tonerna ta mig från våren till vintern och hur naturen bara omgav mig. Allt var så levande. Nu är det inte så mycket som är levande längre, men jag tycker om min hund.

5. Veronica Maggio – Välkommen in

– Åsa sa till mig att ”det här ska du tycka om, det gör alla andra”. Så därför gör jag det. Åsa vet ofta bäst. Hon Maggio är ju snygg dessutom… Åsa säger att temat är bra i låten, att alla ska vara välkomna in i Sverige.  När hon sjunger ”Det är kö från gatan upp till hallen”, blir jag lite avundsjuk för så är det aldrig när jag har fest. Men det är bra att folk köar för att komma in Sverige, säger Åsa.

Botten fem

1. Partiet – Pinsamt

– På en gång vill jag erkänna att det här blev lite pinsamt. Ja, jag säger inget mer än så. Titta vid 1,58 – ja, det blev inte som de sa att det skulle bli. Och gruppen? De framställer oss miljöpartister som några slags haschtomtar. Nej, vi är ett regeringsdugligt parti, det är vad vi är. Jag och Åsa är dugliga.

2. Justin Timberlake – Cry me a river

– Varje gång den här spelas på radion. Skit. Jag kan inte annat än att tänka på Åsa, på hennes larviga tårar. Jag hade inte gråtit! Varför fick inte jag vara med istället för henne? Varför valde Stefan henne och inte mig? Jag kan inte förstå varför hon fick står där bredvid statsministern och inte jag. Jag är ju faktiskt folkhögskolelärare.

3. Alice Cooper – School’s out

– Sånt här hör inte hemma i mitt Sverige. Jag har faktiskt bett FRA ta ner den helt och hållet från Spotify och Youtube. Våra barn ska inte lyssna på sånt här, verkligen inte! Och titta på hur han ser ut? Nej, jag tycker att han ska klippa sig, kanske skaffa ett jobb, kanske börja använda Nivea som jag smörjer in mig med varje dag – fötter, ansikte och insida lår där jag ofta har lite klåda.

4. Rammstein – Benzin

– Att man romantiserar bensin på det här sättet. Vi måste ta oss ifrån det fossila beroendet, inte in i det. Så säger Åsa. Och att det skulle vara tufft att köra stora bilar som de gör i videon? Det har jag hört är ett komplement för något annat som är litet. Själv cyklar jag… haha. Med hjälm, kom ihåg det!

5. Queen – Bicycle race

– Usch vad mycket naket! Helt oanständigt. Åsa säger dock att det är bra att cykla och hon gillar låten. Men man ska väl inte cykla naken? Min mamma höll alltid för mina ögon när det var naket på TV. Jag tror faktiskt jag ska ringa FRA och be dem plocka bort den här låten. Lite anständighet är faktiskt bra.

Predrag Ali