Fr v: Louis Herrey, Richard Herrey, Per Herry, Khim Than

Ny Herrey-bror funnen

29 januari 2017

Bröderna Herrey har fått oväntat tillskott i familjen. En tidigare okänd bror har hittats i Kambodja.

Det var Richard Herreys dotter Jessica Herrey som gjorde den oväntade upptäckten när hon backpackade med en kompis i Sydostasien. Mannen som sålde smycken av haj- och krododiltänder utanför deras hotell var på pricken lik hennes farbror Louis Herrey. En dag bad Jessica om att få ta ett foto av honom.

– Jessica skickade den där bilden till mig … Det var nästan kusligt, som att stirra in i sig själv, säger Louis Herrey, som några veckor senare bestämde sig för att åka till Kambodja och söka upp mannen på bilden.

– Jag kunde inte förklara varför eller hur, men jag visst direkt: han är en Herrey. Han är en av oss.

Till en början ville den kambodjanske mannen inte acceptera den omedelbara närhet och släktskap som Louis hade känt. Men Louis var säker på sin sak och insisterade på att få mannens kontaktuppgifter innan han återvände hem till Kungsbacka igen. Han var då fast besluten att göra efterforskningar i sin egens släkts historia, som han då knappt visste något om.

– Våra föräldrar var politiskt radikala och bröt helt med resten släkten när vi var barn. De pratade aldrig om släkten och vi visste egentligen ingenting om dem – inte mer än att de var ’kapitalistiska borgarsvin som man skulle akta sig för’.

– Jag tänkte att det kanske var någon släkting som emigrerat till Kambodja. Att mannen utanför hotellet var en syssling eller kusin, berättar Louis.

Men ett tidigare okänt brev dök upp när bröderna åter gick igenom föräldrarnas kvarlåtenskap. Brevet till en faster avslöjade att de möjligen var mycket närmare släkt än kusiner.

I brevet framgick det att brödernas mor, Anna-Lisa Herrey, väntat tvillingar och planerade att skänka ett av barnen till den kommunistiska kampen i Kampuchea (den kommunistiska statens namn på Kambodja). Ett barnoffer ansågs var det högsta tecknet på tillgivenhet till den ideologiske ledaren, den numera ökända Pol Pot.

Pol Pot, ledare för Röda Khmererna.
Pol Pot, ledare för Röda Khmererna.

– När vi var små reagerade vi inte på att vi kallade julafton för ’Röda Khmerernas afton’ hemma. Eller att pappa klädde ut sig till en enkel risbonde innan han delade ut paketen. Vi trodde alla familjer hade sina egna jultraditioner – det är först i efterhand vi har förstått att de var kommunister.

Det tog tid för bröderna Herrey att övertyga sin kambodjanske bror, Khim Than, om släktskapet. Men till sist gick han med på att göra ett DNA-test för att slutligen avgöra om brödernas historia stämde. Och det visade sig att Khim verkligen var Louis tvillingbror.

Khim har stridit som barnsoldat i Röda Khemrernas armé, men sedan kommunistregimens fall försörjt sig på att sälja smycken till turister och laga mopeder. I sommar ska han för första gången besöka sina bröder i Sverige.

– Vi har beställt ett extra par gyllene skor och kör en liten reunion-turné i sommar. Det blir de gamla hitsen och lite annat smått och gott, lovar Louis.

– Vi vill att Kim ska få uppleva det vi har fått uppleva. Vilket liv man har haft! Det har varit fantastiskt. Fest och tjejer så det räckt och blivit över. Nu vill man dela med sig, säger Louis.

Inzoomat har nått Khim för en kommentar, men han har avböjt att uttala sig.