Pops i koppel.

Pops leder SVT:s BDSM-satsning

2 april 2017

André Pops programleder SVT:s nya serie Smärtornas mästare. En rad kända svenskar reser till Kreta för att utforska sig själva och utmana sina smärtgränser.

– Att det finns en efterfrågan på skildringar och samtal kring BDSM såg vi inte minst med hajpen kring Fifty shades of grey. Det går inte blunda för delar av verkligheten – bara för att den råkar vara känslig och obekväm, säger André Pops till Inzoomat.

BDSM är en grupp tekniker som kretsar kring användandet av smärta och makt i sexuellt syfte, och i Smärtornas mästare får en grupp kända BDSM-noviser utmana sina egna gränser. Programmet bygger delvis på det framgångsrika konceptet för Mästarnas mästare. Precis som i föregångaren förekommer en nattlig duell där deltagarna tävlar om att inte bli hemskickade. Pops berättar att det kan röra sig om allt från att sätta klädnypor på kroppen till olika typer av strypövningar.

Peter Wolodarski – deltagare.
Peter Wolodarski är en av deltagarna i Smärtornas mästare.

– Men det handlar inte bara om fysisk smärta. Många av tävlingarna i programmet är också av det mer psykologiska slaget. Till exempel har vi ett moment där deltagarna delas in i par som ”hund” och ”husse”. Där handlar det mer om förnedringen och deras förmåga att underkasta sig sin ”husse”, förklarar Pops.

Deltagarna bor tillsammans i ett hus som SVT hyrt på den grekiska ön Kreta. Väggar har rivits ut för att skapa det 70 kvadratmeter stora Svarta rummet – ett ”hemligt rum” dit deltagarna drar sig undan efter att kamerorna stängts av för dagen.

– Det är trots allt ett underhållningsprogram och även på SVT finns det gränser som inte är möjliga att passera. Men jag tror ändå att gruppdiskussionerna efteråt blir det mest intressanta, säger Pops.

Sexologen och samtalsterapeuten Malena Ljung kommer att leda samtalen där deltagarna uppmanas att dela med sig av sina tankar och känslor kring föregående natts aktiviteter. En av deltagarna är Peter Wolodarski, till vardags chefredaktör på DN:

– För mig handlar det om att tänja mina gränser och se om BDSM kan vara något för mig. Jag åker till Kreta med ett öppet sinne.

Sisyfosklippan är ett känt besöksmål för sadister och sadomasochister från hela världen.
Sisyfosklippan är ett känt besöksmål för sadister och sadomasochister från hela världen.

De flesta av deltagarna är hämtade från nöjes- och mediabranschen, men också kanotisten Susanne Ljung, som också varit med i Mästarnas mästare, deltar. Att det just ön Kreta som blev spelplats för programmet är ingen slump. Den grekiska ön är legendarisk i BDSM-kretsar. På ön finns den klippbrant där den mytologiske Sisyfos dömdes till att knuffa upp ett stort stenblock i all evighet.

– Det är klart att platsen och dess historia adderar till upplevelsen. Kreta är verkligen ett sadomasochisternas eget Las Vegas, säger Wolodarski.

Programmet spelas in under tre veckor i april, men inte förrän i vinter kommer det att visas på SVT.


Deltagare i Smärtornas mästare:

Peter Wolodarski
Susanne Ljung
Brolle Jr
Elisabeth Höglund
Peter Settman
Katerina Janouch

Isadora Johansson