Ribbing får jobb i förskola – tar med sin bok som kurslitteratur

20 april 2016

I veckan nådde ”vett och etikett”-experten Magdalena Ribbings nya bok, ”Ribbings etikett”, bokhandeln. Och i samband med lanseringen avslöjar hon att hon slutar som skribent på DN och i stället tar jobb på förskolan ”Gläntan” belägen i Farsta i södra Stockholm.

– De tidiga uppväxtåren – det är viktigt att du får en bra start i livet. Jag vill göra en insats i samhället innan jag pensionerar mig.

Som dagisfröken, eller förskolepedagog som Ribbing själv påpekar att den korrekta termen lyder, tar hon med sin bok – som en slags kurslitteratur.

– Det är absolut nödvändigt. Den är lämplig att läsa högt ur på fruktstunderna. Det är ingen förvaring de små barnen har kommit till, det är en förskola där de förväntas lära sig något.

ribbing_bok
Magdalena Ribbings 15:e bok om mänsklig samvaro

I boken finns flera exempel som Magdalena Ribbing tror kan komma förskolebarnen väl till pass. Till exempel ett förtydligande kring tallrikar: ”Tallriken för flytande mat är skålad eller djup”.

– Det är av yttersta vikt att lära sig detta i tidiga år.

Hennes pedagogiska metod bygger på repetitiv inlärning, berättar hon.

– Det handlar om att påtala fel. Det kan vara ovårdad klädsel. Det kan vara slem eller snor som rinner från barnets ansikte. Det kan vara sociala beteenden som inte ska premieras.

Magdalena Ribbings bok innehåller även en del tips som riktar sig till vuxna människor, till exempel att ”den som äter i personalmatsalen bör undvika matlåda med starka dofter liksom kål, paprika, lök.”

– Det här är viktigt både för arbetsmiljön. Det handlar om ömsesidig respekt och att respektera svensk matkultur.

Magdalena Ribbing får en heltidsanställning på Gläntans förskola med Stockholms stad som arbetsgivare och en lön på 23 000 kronor. Dessutom låter hon meddela att hon går med i facket, i Kommunal.

Elvina Torson, chef för förskolan Gläntan, är nöjd med sin nya rekryt.

– Hon visade tydligt på intervjun att hon vet vad hon vill. Hon är målinriktad, flexibel och brinner verkligen för sitt arbete. Dessutom prestigelös, vilket krävs för att passa in här. Vi har dragit en vinstlott.

Predrag Ali