Flera kanalbolag har redan visat intresse för det nya spelformatet. Bilden från seriens pilotavsnitt.

Rika ”brats” i ny lotterisatsning

– vaskar lägenheter i tv

26 april 2016

I höst startar ”Portkodlotteriet” i TV4 där ynglingar från rikare stadsdelar i storstäderna spelar bort sina våningar och så kallade penthouses.

– Det är något uttjatat över att se folk skrapa fram miljonvinster eller vinna stora summor pengar på att svara på enfaldiga frågor om vad som skiljer barr- från lövträd. Folk vill se människor som vågar göra något extra. Och det får gärna lukta blod, säger Cecilia Bergendahl, nytillträdd VD för storsatsande Postkodlotter, som alltså blir först ut med negativa spelvinster i teveformat.

”Portkodlotteriet” kommer att ha ett nära samarbete med den välkände fastighetsmäklaren och filmskådespelaren Fredrik Eklund och hans bolag Eklund Stockholm New York.

Lyxvåningar ligger i potten.

– Rika människor vill i dag visa upp att de är rika. För något år sedan räckte det med att vaska några flaskor champagne på krogen för att väcka avund. Nu måste det till något mera. Att efter en helkväll gambla bort en nyinköpt våning, som de köpt till överpris hos oss, ger däremot ordentlig cred, säger Fredrik Eklund.

– Dessutom kan det bli väldigt bra teve, där de kanske trashar våningen, eller någon kompis pinkar i grannens brevlåda och så vidare, spekulerar Eklund.

Anders Timell är programledare för det nya programmet, som spås kunna bli ett internationellt storsäljande format.

– Han är som klippt och skuren, med sin lätt dekadenta, mediesargade framtoning, säger Bergendahl.

Rätt man – Anders Timell.

Cecilia Bergendahl vill inte riktigt svara på vem som kommer att ta hand om de våningar som spelas bort, men säger att det till stor del kommer att gå till välgörenhet.

– Husgeråd och en del annat kommer Myrorna att få ta hand om, avslöjar Bergendahl.

Inzoomat har utan framgång sökt TV4 och Anders Timell för kommentarer. Premiären blir den 12 september i TV4.

Hans-Bertil Tranquist