Ingves hoppas kunna bygga minst sju konstbodar.

Stefan Ingves isolerar hus med gamla sedlar

10 november 2016

Flera ton sedlar av olika valör blir ogiltiga 30 juni 2017. Riksbankschefen har gett sig själv tillstånd att ta hand om merparten.

– Jag använder dem som isolering i mindre Friggebodar som jag bygger på fritiden. Det är ett slags konstprojekt, säger Stefan Ingves.

Den blivande isoleringen består främst av gamla hundra- och femhundralappar, som blir ogiltiga nästa sommar, men även av tjugor och femtiokronorssedlar, samt en och annan ”tusing”, som riksbankschefen uttrycker saken.

– Jag är ju väldigt intresserad av pengar, men också av konst. Tanken på att bo i ett hus isolerat med pengar tilltalar mig väldigt mycket, säger Ingves som i egenskap av chef för den svenska centralbanken själv tagit beslut i frågan.

Tät byggnad - Ingves-stugan.
Tät byggnad – Ingves-stugan.

– Det här är hundra procent win win! Självklart är det bra att inte elda upp sådant som kan återbrukas, det tycker alla inom Riksbanken, säger han.

Ingves benämner sitt monetära konstprojekt ”Värdefull Resursåtervinning”. Han hoppas kunna ställa ut sina bodar på Bomässan i Älvsjö hösten 2107, där temat är just ”Återbruk”. Mängden sedlar/pappersmassa motsvarar många hektar skog, menar han.

Dessutom har sedlar hög värmekoefficient. Det är med andra ord inte bara i plånboken de skapar ett trivsamt klimat.

 • Bygger du själv?

 – Nej, för tusan, sådant kan jag inte. Jag har polska killar som snickrar åt mig – de är toppen. Billiga i drift, dessutom.

Frank Bouvin