Steffo Törnquist är vanligtvis programledare på TV4:s Nyhetsmorgon ihop med Jenny Strömstedt.

Steffo Törnquist testar att leva som homosexuell – på medeltiden

7 februari 2016

Efter SVT:s succéer med ”Historieätarna” och ”Torka aldrig tårar utan handskar” kommer nu TV4:s svar – ”Homos”. Steffo Törnquist reser genom värdshistorien ihop med Alexander Bard och undersöker homosexuellas situation under olika tidsepoker och på olika platser i världen. Programserien kommer att sändas på TV4 under våren.

Bakom konceptet ligger produktionsbolaget Schäfer Media, mest kända för att ha fört ”Singin Bee”-konceptet till Sverige, när de sålde formatet där vanliga människor sjunger i takt med ett tecknat bi till TV3 i början av 2000-talet.

– ”Homos” är en kombination av olika redan beprövade koncept, kört genom en samtidsmixer. Det här är helt rätt för 2016, säger Stina Brunell, producent för serien.

Det är den folkkära journalisten och programledaren Steffo Törnquist som fått förtroendet att leda tittarna genom homosexualitetens historia.

– Det är fruktansvärt hur homosexuella blivit behandlade under historien, säger Steffo som i verkligheten är gift med Caroline Törnqvist, socionom i Solna kommun.

– Jag har jättemånga vänner som är homosexuella. För mig är det helt naturligt.

Alexander Bard är Steffos sidekick.
Alexander Bard är Steffos sidekick.

Vid sin sida har Steffo artisten och Idol-jurymedlemmen Alexander Bard, som utklädd till gycklare fungerar som Steffos sidekick genom serien. 

– Homosexuellas livskvalitet har under nästan hela världshistorien legat på ungefär samma nivå som för domesticerade grisar och höns, säger Alexander Bard.

I första avsnittet besöker Steffo och Bard medeltidsbyn ”Primus Vicus” i Jonstorp utanför Halmstad. Där får Steffo bland annat prova att ligga i en så kallad ”stupstock”. Stupstocken användes på medeltiden för att straffa de som begått brott mot byns sedvänjor. En stor del av straffet var den sociala skammen, eftersom stupstocken ofta var placerad mitt i byn. Dessutom tvingades brottslingarna vid grövre förbrytelser att ligga eller stå i den utan kläder.

I stupstocken kunde offren varken freda sig eller identifiera förgriparen.
I stupstocken kunde offren varken freda sig eller identifiera förgriparen.

– Då var det förstås en del män som passade på. Det var ju så att säga öppet mål, och helt anonymt dessutom. Ett sorts inverterat ”glory hole”, säger Bard och berättar att det finns mycket som tyder på att sexuella relationer mellan män var mycket vanliga på medeltiden.

I avsnitt två testar Steffo och Bard att leva som homosexuella i Inkariket i Peru på 1400-talet. Sedan fortsätter resan genom världshistorien i ytterligare åtta avsnitt. Serien kommer att sändas under april och maj i TV4 och TV4 Play Premium.

Mona Lisander