Bostadsannonsen på Hemnet.se

Svenska Akademien prisar mäklare

6 februari 2016

En bostadsannons har den senaste veckan fått mycket uppmärksamhet för sin poetiska objektsbeskrivning. Nu har även Svenska Akademien fått upp ögonen för mäklaren, och prisar henne med 50 000 kronor.

Texten som prisas finns i en annons för en 4:a på Södermalm nära Slussen i Stockholm.

– Vi delar regelbundet ut stipendier och priser för särskilda litterära insatser och den här gången väljer vi en mäklare. Det är inget konstigt. Det är en väldigt mångbottnad annons med stora litterära kvaliteter, säger Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Mäklaren själv vill vara anonym i medier, men när Inzoomat ringer berättar hon att hon är chockad:

– Jag säljer lägenheter, inte texter, så jag är väldigt förvånad. Visst är det roligt, i höstas tog jag en intern kurs i ”svenska för fastighetsmäklare”, mer än så är det inte. Men jag får kanske fundera på min karriär nu, skrattar hon.

Enligt Sara Danius ska mäklaren vara stolt:

– Titta bara på subjektsförskjutningen i den, mystiken hon skapar, det moderna taget på ”de” och ”dem”. Det är en intressant text med mycket mellan raderna. Tolkningsutrymmet är stort.

Mäklaren säger att hon inte har tänkt så mycket på sina formuleringar, utan bara skrivit:

– Mina kunder vill känna sig moderna. Det jag säljer är ett koncept, en urban livsstil på Södermalm. Annonsen ska ses som en del av helheten, säger hon.

Vilka är dina kunder?
– Det är ju mest urbana unga familjer. Det här sättet att skriva går hem där. Men kanske dyker en eller annan akademiledamot också upp på visningarna, skrattar hon.

Du har en skicklig gestaltningsförmåga, hur bär du dig åt?
– Det finns ett mäklarknep för att göra en värdering av ett objekt, och samma metod använder jag till skrivandet. Jag går in i säljarens lägenhet och bara blundar. Jag lyssnar, jag känner efter dofter och tar djupa andetag. Sedan öppnar jag ögonen, letar efter detaljerna. Allt finns i detaljerna. Och skriver därefter.

Prispengarna på 50 000 kronor går oavkortat till att betala av på hennes eget bostadslån:

– Jag har gigantiska skulder på min egen lya, skrattar hon.

Predrag Ali