EU-kommissionens ordförande har beslutat att finalen ska hållas i EU-parlamentet nästa år.

Toppolitikerns beslut: Nästa års Eurovision ska hållas i EU-parlamentet

15 maj 2016

Trots att Jamal och Ukraina vann finalen i går kommer nästa års tävling att hållas i Bryssel, inne i EU-parlamentet.
– Det är bäst så, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Det var de omdiskuterade jurygrupperna som till slut fällde avgörandet i gårdagens final i Globen. Ukraina och Jamal vann, men om folkets röster enbart hade räknats så skulle ryske Sergey Lazarev ha vunnit. När Inzoomat träffar ryssen direkt efter finalen är han väldigt missnöjd.

– Det är uppenbart att det sitter politiker i jurygrupperna. Det är en skam, säger han frustrerat.

Trots Jamals vinst kommer dock finalen nästa år inte att hållas i Ukraina, det lät EU:s högste politiker Jean-Claude Juncker i går meddela. Tävlingen kommer hållas inne i EU-parlamentet, framför de 751 ledamöterna som efter sedvanlig parlamentarisk votering kommer utse slutgiltiga vinnaren. Det här förargar ryske Sergey Lazarev ännu mer:

– Ska politiker på riktigt rösta om vinnaren? Det är en stor skandal. Vi vet alla att politiker har en usel musiksmak.

När Inzoomat får tag i Jean-Claude Juncker motiverar han sitt beslut:

– Det här handlar om demokrati. EU är en demokratisk organisation. Ledamöterna i parlamentet kommer från alla 28 medlemsländer. De är utsedda av folket i varje land som representanter i EU. Skulle inte de kunna tycka till om musik?

Men Ryssland är inte medlem i EU och sitter ju alltså inte i parlamentet?
– Nej precis.

Är inte det odemokratiskt?
– Påstår du att Ryssland är ett demokratiskt land? Det finns en anledning varför de inte är med i EU. De ska inte få vara med i voteringen om vinnare i Eurovision.

Men Ukraina då, de tillhör inte heller EU?
– Vi ser gärna att Ukraina ansluter sig till EU så snart som möjligt. Då har de också möjlighet att delta i voteringen.

Hur kommer det här att drabba Australien som deltog i årets final?
– Vi har goda handelsrelationer med Australien och har samsyn i många frågor. Vi kommer att bjuda in dem som hedersgäster i parlamentet där de också kommer ha möjlighet att delta i voteringen.

Om Storbritannien väljer att lämna EU i år, kommer de då att få delta i Eurovision?
– Om Storbritannien lämnar, då lämnar de. Det finns ingen väg tillbaka. Det finns i så fall inte heller plats för dem i parlamentet eller Eurovision. De kanske kan ha en egen liten musiktävling på sin fina lilla ö.

Tycker du det här är demokratiskt?
– EU är en demokratisk organisation med 28 medlemsländer. Alla har via de demokratiska institutionerna möjlighet att vara med och bestämma. EU-parlamentet speglar folkets vilja.

Faktum kvarstår dock att Ryssland i går hade vunnit finalen om bara folkets röster hade räknats, något som Jean-Claude Juncker väljer att kommentera så här:

– Jag skulle vilja veta hur detta omröstningssystem ser ut. Exakt hur många har ringt? Fanns valobservatörer på plats? Jag ser en tydlig brist på transparens i systemet. Därför är EU:s demokratiska institutioner mer passande. Här har vi transparens, rättssäkerhet och folklig förankring.

Predrag Ali