Alga storsatsar på realityspel inför jul

28 augusti 2016

Speltillverkaren Alga satsar på socialrealistiska sällskapsspel. Lagom till jul släpps en rad familjespel med ny profil.
– Vi tror stenhårt på det här, säger marknadschef Ulrika Genz.

Medborgarskap är ett av de nya spelen. Det handlar om uppehållstillstånd och integration.
– Spelarna köper till exempel säkra överfarter från Turkiet till Grekland, berättar Ulrika Genz. Ju längre man kommer i spelet, desto närmare är ett permanent uppehållstillstånd. Sedan kan spelaren plocka SFI-poäng och stå i lägenhetskö. Eller bli utvisad.

En flodhäst i vardagsrummet berör alkoholism och går bland annat ut på att åstadkomma framgångsrika interventioner.
– Där är det mycket charader och yvigt gestaltande på vägen mot ett drogfritt liv. Eller bara inåtvänd självförebråelse, vilket också ger poäng. Spelet är tänkt från åtta år och uppåt.

Ulrika Genz, marknadschef.

Enerigkris är ett familjespel där återvinning och resurstänk står i centrum.
– Varje spelare har en symbolisk komposthink som ska fyllas med bananskal, kycklingben och annat organiskt material. Kommer det plast eller metall hinken i blir det avdrag, säger Ulrika Genz.

Empatiskt tonfall går ut på att avancera på spelplanen via övertygande politisk känsloförmedling. Det finns nivåer där spelarna ska göra en så kallad pudel inför medspelarna på tid.
– De kan också smita via ett förmånligt fallskärmsavtal. Men då måste spelaren stå över två kast. Ett jätteroligt spel!

I Rasifierad ställs personer med olika hudfärg mot varandra. Det finns olika nivåer av kränkthet som det gäller att uppnå så snabbt som möjligt.

– Alla de här nya spelen tar fasta på att vi idag rör oss allt snabbare mellan olika socialrealistiska scenarier, via Facebook till exempel, där vi tar ställning och agerar. Eller inte gör någonting alls, säger Ulrika Genz.

– Vi har planer på fler familjespel. Folkomröstning och Särskrivning är bara några av alla de uppslag vi jobbar med just nu.

Lena Moodyson

Ebbas kunnande raderat