H&M satsar på att utbilda råttor till sömmerskor.

H&M tränar råttor för klädproduktion

2 februari 2017

Den svenska klädjätten byter ut stora delar av personalstyrkan i Sydostasien mot råttor. Idén föddes när Karl-Johan Persson såg ”Kalle Ankas jul” med sina barn i julas.

– Vi har haft problem med stigande reallöner och högre krav på arbetsmiljön i våra fabriker i Asien, och när jag såg hur mössen helt osjälviskt ställde upp för att sy Askungens balklänning förstod jag att vi hade fastnat i gamla tankemönster. Våra problem krävde ett helt nytt utanför boxen-tänk, säger Karl-Johan Persson till Inzoomat.

Karl-Johan Persson är VD för H&M.
Karl-Johan Persson är VD för H&M.

Persson tog sedermera initiativet till bildandet av ”H&M Rat Academy” i Phitsanulok, Thailand där nu hundratusentals råttor ligger i hårdträning och lär sig att sy efter mönstermallar. Planen är att de på sikt ska byta ut de mänskliga skräddarna och placeras ut i någon av de hundratals fabrikerna i regionen för tjänstgöring i H&M-imperiet. Att det blev råttor istället för möss som i Askungen förklarar Persson med att råttor är fertilare och därmed förökar sig i snabbare takt. Dessutom är de stryktåligare.

– I Thailand är lagstiftningen kring djur väldigt svag. Det har gjort det möjligt för oss att experimentera med olika typer av ”kognitiv förstärkning” och maximera inlärningen. Råttor är i grunden mycket intelligenta djur, men de kan behöva lite hjälp på traven.

Råttorna på akademin är på ungefär samma intellektuella nivå som ett fyra månader gammalt spädbarn, berättar Karl-Johan entusiastiskt och redogör för H&M:s kognitiva dopingprogram. Enda faran Karl-Johan kan se är att råttorna skulle bli så pass smarta av dopingen att de börjar organisera sig och kräva bättre arbetsvillkor. Men den risken bedömer han som ytterst liten.

Mössen hjälpte Karl-Johan att tänka utanför boxen.
Mössen hjälpte Karl-Johan att tänka utanför boxen.

– Det jag gillar med råttor är att de är ”survivors”. De klarar sig i princip under vilka omständigheter som helst. Visste du att om man spolar ner i en råtta i toaletten, så lyckas de ofta klättra tillbaka genom avloppsröret och upp ur toaletten igen? Vilket annat djur hade klarat det? Råttor är kreativa problemlösare som inte klagar i onödan. Det är precis vad vi behöver på H&M.

De först råttsydda kläderna kommer ingå i kollektionen ”Scandinavian Breeze” som släpps i början av juni.  Kläderna kommer vara i snitt 20 procent billigare än en normal kollektion. Inom ett par år hoppas Persson att de flesta av H&M:s kläder ska vara sydda av råttor.

Anders Melin