Norénfastigheter har köpt upp fastigheter i oattraktiva lägen under 20 år.

Lars Norén börsnoterar fastighetsbestånd

– unikt samarbete med 7:3-aktörer

11 september 2016

I november får Nasdaq OMX First North-lista ett välkommet nytillskott i form av dramatikern Lars Noréns fastighetsbolag Norénfastigheter.
– Ett bolag med en unik story, säger sparekonomen Claes Hemberg.

Dramatikern och poeten Lars Norén har under snart tjugo år, via bolaget Norénfastigheter, byggt upp ett rikstäckande fastighetsbestånd. Fokus har varit på så kallade D-lägen med minimala drifts- och underhållskostnader. På mäklarspråk handlar det om en lång rad mer eller mindre potentiellt ”oslipade diamanter”.

Fastighetsbeståndet har av två oberoende värderingsinstitut värderats till mellan 3,2 och 3,4 miljarder kronor – inklusive byggrätter och en del avhysningskostnader. Norénfastigheter har gett i uppdrag åt Nordeas Panamafilial att genomföra en nyemission på 400 miljoner kronor, tillika en samtidig notering på Nasdaq First North under november.

Lars Norén, dramatiker och ägare av fastighetsbolaget Norénfastigheter.
Lars Norén, dramatiker och ägare av Norénfastigheter.

”Ambitionen är att är att ta vårt unika, förvärvsdrivna koncept till den internationella marknaden. Vi vågar där andra tvekar. Natten är dagens mor”, skriver Norén i ett pressmeddelande. Dramatikern är både styrelseordförande och har den i företagssammanhang unika titeln ”chefsregissör”.

Nyheten om noteringen har fått stor spridning i affärspress och i sociala medier, såväl som på det så kallade Darknet.

– Fastigheter är glödheta på börsen. Norénfastigheter har med sin unika profil en given plats i en väldiversifierad aktieportfölj. Med ökad belåning kan detta bli en riktig börsraket, säger Jesper Norberg, aktieanalytiker och programledare för det populära programmet Börslunch på EFN.se.

– Norénfastigheter har en helt unik story, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza. Och det krävs för att stå ut på dagens allt längre börslistor. Norénfastigheter har verkligen det!

Hemberg hänvisar delvis till bolagets ursprung i Noréns och Riksteaterns uppmärksammade turné 1999 med pjäsen 7:3. Ensemblen fick under turnén allt större problem med att hitta såväl lokaler som härbärge för natten.

– Men jag litade på grabbarna. Jag sa åt dem att ni får fixa det själva. Jag backar upp er, som Lars Norén säger i trailern till dokumentären ”Börsresan inifrån” som SVT sänder under jul- och nyårshelgen.

Norénfastigheter har specialiserat sig på objekt med minimala drifts- och underhållskostnader.
Bolaget satsar på fastigheter med minimala drifts- och underhållskostnader.

– Det visade sig att fastighetsägare som först var tveksamma till att hyra ut överhuvudtaget snabb ändrade sig. I stället ville de sälja och det ofta till en billig penning.

”Grabbarna” – det är Norénfastigheters förhandlingsteam Tony Olsson, Carl Thunberg och Mats Nilsson, som också var skådespelare i 7:3-uppsättningen.

– De är mästare på att köra good guy/bad guy-grejen, säger Reine Brynolfsson, bolagets VD.

– De har ett otroligt kontaktnät. Fastigheter som varit mer eller mindre döda och omöjliga at hyra ut fyller de snart upp med hyresgäster – som betalar cash!

Emissionen kommer i första hand att riktas till Nordeas så kallade offshorekunder och bankens styrelse där ordförande Björn Wahlroos har första tjing. Jackie Arklöf har ansvar på konsultbasis för Norénfastigheters utlandssatsning.

Hans-Bertil Tranquist