Vi drar ett streck över momsen. Den ska väck, säger Mikael Damberg (S).

Momsen tas bort inom kort

– ”är som Gud: obegriplig!”

26 oktober 2016

Regeringen avser att helt och hållet slopa momssystemet. Just nu utarbetas en strategi för en snabb avveckling.
– Ingen förstår ändå hur momsen fungerar, säger Mikael Damberg, socialdemokratisk näringsminister och talesperson i frågan.

Momssystemet infördes 1960 efter en debatt i riksdagen för att försäkra staten om vissa grundinkomster. Men beräkningsmodellerna var osäkra och därför sattes en helt godtycklig procentsats.

– Systemet var oprecist och abstrakt redan då, säger Mikael Damberg. I dag har vi flera olika momssatser som i många fall är helt ologiska. Till exempel 6 procents moms på tryckta papperstidningar medan digitalt material med samma innehåll satts till 25 procent. Ingen kan förklara varför eller hur det kommer sig. I stället för att hålla på att justera nivåerna hit och dit avskaffar vi systemet helt.

Damberg och utredningsgruppen har jobbat snabbt men effektivt med frågan.

– Det kändes jätteskönt när vi kom på att vi kunde slopa hela rasket. Ungefär som när man har en garderob full med gammalt ihopsparat mög som man inte minns varifrån det kommer eller varför man har det kvar – och sedan bara slänger allt istället för att börja sortera.

Socialdemokraterna vill att medborgarna nu ska känna att ”luften blivit lättare att andas”.

– Ja, det är en målsättning vi haft. En slags devis. ”Mer syre nu”, liksom. Momsen är och har varit en av dessa outgrundligheter som gjort folk gamla i förtid genom att hela tiden finnas i bakgrunden som en elak liten tinnitus-ton , säger Damberg.

– Om det kom en varelse från rymden hit och man skulle beskriva för denne hur tillvaron på jorden ter sig så skulle man ju knappast börja med momssystemet, eller hur? frågar Damberg retoriskt.

• Men missar inte staten intäkter nu?

– Nej, tvärtom. Allt blir plötsligt billigare och enklare, och då tillverkas och säljs det mer varor och tjänster och människor blir gladare – och då går det runt ändå.

– Moms är lite som det här med Gud. Ingen har sett företeelsen i verkligheten eller kan ge en exakt förklaring hur det fungerar, men ändå finns fenomenet precis överallt och påverkar alla skeenden. Till slut glömmer man bort själva orimligheten i det hela och tar det för givet. Gud eller moms, spelar ingen roll – man har vant sig.

– Lite tillspetsat skulle man kunna säga att Gud är existensens mervärdesomsättningsskatt, säger Mikael Damberg.

– Men om man bara drar ett fett streck över alltsammans och helt enkelt börjar om från noll så frigörs nya rymder. Nya möjligheter. Det är så vi har tänkt.

Lena Moodyson

Ebbas kunnande raderat