Kommunen börsnoteras – och byter namn.

Nynäshamns kommun börsnoteras

– "skatt stabil intäktskälla"

3 mars 2016

Nynäshamns kommun har som första kommun i Sverige beslutat att börsnoteras. Och fler står på tur.
– Medborgarna kommer att bli rika, säger Anna Ljungdell, ansvarig politiker.

Nynäshamn tillkännagav nyheten på en presskonferens på torsdagsmorgonen. Tidigare under veckan hade kommunen redogjort för resultatet för fjolåret, som visade på rekordresultat.

Kommunen, numera ombildad till Nynäshamn International Holding AB, ser många fördelar med en börsnotering.

– För det första breddar det finansieringsbasen för alla spännande projekt som vi har i vår pipeline. För det andra kommer kommuninvånarna, som ska erbjudas ett delägande, att bli förmögna, säger Anna Ljungdell f d kommunalråd (S) och nytillträdd VD för nybildade Nynäshamn International Holding AB

Beskattningsrätten är ett starkt börskort, enligt Anna Ljungdell, VD.

– De kommer själva att få ta del av det värde som beskattningsrätten utgör. Ju mer vi ökar skatten och kommunens överskott, desto större blir värdet. Helt fantastiskt!

– Just beskattningsrätten är en stabil intäktskälla som i dagens oroliga börsklimat kommer att uppskattas av marknaden, säger Ljungdell.

Det var en enhällig kommunstyrelse i Nynäshamn som fattade beslutet att bolagisera verksamheten och noteras på OMX Nasdaqs marknadsplats First North.

Ilija Batljan är tidigare kommunalråd i Nynäshamn, numera finansman och styrelseordförande i bolaget:

– I fjol såg vi hur vårdföretag som Attendo och Capio, som också finansieras av skattemedel, tog steget in på Stockholmbörsen. De har välförtjänt rönt mycket stor uppskattning. Skattefinansierade utbildningsföretag som Academedia står på tur, säger han.

– Vi har både skolor, äldreboenden, fritidsgårdar, parkeringsplatser, elljusspår och andra tillgångar med stor resultatpotential i vår portfölj. Dessutom esset i skjortärmen: beskattningsrätten!

Vi har tillgångar med stor resultatpotential i vår portfölj. Elljusspår till exempel, säger Ilija Batljan.

Batljan ser möjligheter att bredda nuvarande intäktsbas genom att marknadsmässigt ta betalt för de tjänster som kommunen redan tillhandahåller, samt för nya tjänster.

– Det kan handla om auktionsförfaranden för utskänkningstillstånd, provision för distribution av vodka från den nu illa organiserade Polen-trafiken, säger Ilija Batljan.

Batljan tror att andra kommuner kommer att följa efter Nynäshamn.

– Flera har redan hört av sig. Med en noterad aktie får vi en valuta för att genomföra förvärv och en konsolidering av den fragmenterade kommunsektorn. Vi ser stora samordningsfördelar och synergier. Till exempel tittar vi på andra kommuner som slutar på hamn, som Ulricehamn och Kristinehamn. Här finns namn- och igenkänningspotential.

– Tillsammans kan vi ta det definitiva klivet ur ett hopplöst dammigt Folkhem, avslutar Ilija Batljan.

Hans-Bertil Tranquist