Rogers uppdrag liknar Dalai Lamas.

Okänd svensk är Näringslivet

– avslöjad av brittisk media

22 november 2016

Länge har det antagits att näringslivet är summan av varor och tjänster, nationell välfärd och global samverkan. Men nu visar det sig att näringslivet faktiskt finns i fysisk form. Möt Roger Östholm, 49, Åkersberga.

– Jo, det stämmer. Jag har haft på känn att det skulle komma ut och har förberett mig. Men det har ändå varit rätt omtumlande de senaste dagarna, säger Roger – till det yttre en helt vanlig tvåbarnsfar, gift med Veronika sedan 18 år tillbaka.

Det var när tidningen Global Financial Report, med bas i London, började efterforska uppgifter om att det i Sverige finns en utvald person som inom sig uppbär och representerar hela det globala näringslivet som Roger blev känd.

De senaste dagarna har Roger intervjuats av flera stora internationella nyhetskanaler, där han vittnat om hur han av ”starka krafter” redan vid födseln utsågs till Näringsliv.

– Man kan likna det vid hur de tibetanska buddhisterna utser sin Dalai Lama, titeln på den högste religiöse ledaren.

Roger berättar att hans kall påminner om Lamans, som anses vara en bodhisattva – en upplyst person som har förskjutit sitt uppgående i nirvana och fortsätter att reinkarneras för att kunna hjälpa resten av mänskligheten.

– Jag uppvaktades av flera vise män från olika riksbanker, samt chefsekonomer och börsanalytiker. De penslade min kropp med avkok på gamla egyptiska kopparmynt och tände rökelse och myrra. Därmed var jag utvald till ”den högste”. Men det här är inget jag själv minns, utan något som min mamma, Gunnel, har berättat.

Ända sedan dess har Rogers huvuduppgift varit att förkroppsliga näringslivet. Officiellt har han varit anställd vid Solna Vattenverk som kemiingenjör och analytiker, ett arbete han mestadels kunnat sköta hemifrån. Då och då har han också skrivit ekonomiska debattartiklar och insändare, ibland under pseudonymen Adam Lalia – en anagram-hyllning till just Dalai Lama som Roger beundrar. Det är bara ett fåtal som känt till Rogers verkliga uppdrag och utvaldhet. Fram tills idag.

– Just nu känns det okej. Jag har som sagt vetat att det skulle ske förr eller senare, det ingår i mitt värv att ”avslöjas i mogen ålder”, och det är rätt skönt när det väl sker, säger han.

Roger har sedan initiationen som barn kontinuerligt tränats i ”ekonomisk varseblivning” av särskilda finansiella sändebud, på samma sätt som en blivande Lama sätts i tempelskola i flera år. Det har gjort honom extra mottaglig för börssvängningar och arbetsmarknadsskiften. Han är idag något av en vandrande finansiell seismograf och kan till och med påverka aktiekurserna via sina hjärnvågor. Omvänt styrs han till viss del av marknadens oberäknelighet. Under finanskrisen 2008 drabbades Roger av bronkit och låg till sängs ett år.

I Rogers utövning ingår olika återkommande uppgifter:

– Varje höst i samband med budgetpropositionen till exempel. Då utför jag vissa ritualer med Den Gyllene Urnan som jag har hemma i det rum som kallas Vishetens Ocean. Men vad detta går ut på är jag förhindrad att berätta. I övrigt är det rofyllt och vördnadsbjudande att vara Näringsliv.

Rogers förebild.
Rogers förebild.

Förutom att svara på omvärldens alla frågor följer Roger just nu debatten om vinster i välfärden med stort intresse. Han menar att kvalitetskraven måste stå i centrum, inte om tjänsterna utförs i privat eller offentlig regi.

– Debatten om vinster leder lätt fel och är till skada för Sverige, säger Roger.

Hans senaste insändare handlar dock om ungdomar och synen på arbete.

– Företagen har ett stort ansvar! De måste berätta för ungdomar vad industriarbete numera är: inte smutsigt och okvalificerat – utan rent och kompetenskrävande.

Roger hoppas att ”avslöjandet” inte ska rubba hans rutiner eller tillvaro.

– Vi lever ett stilla liv, mina två pojkar går på gymnasiet, Jeff ska bli billackerare och Holmund astronaut. Och Veronika har kvar sin damfrisering. Det här förändrar inget!

FAKTA: Roger Östholm, 49 år

Arbete: Ingenjör, näringslivsinkarnation

Hobby: Nätpoker

Äter och dricker: Dillkött och Oppigårds Amarillo

På nattduksbordet: En man som heter Ove

Dröm: Att kunna leva under vatten

Frank Bouvin