Inget vanligt vin - utan marsvin. Snart som läsk i din butik.

Pripps gör läsk med djursmak

19 januari 2016

Kanin. Katt. Marsvin. Där har ni tre nya smaker på en ny serie kolsyrade drycker från läskjätten Pripps.

– Idén kommer från Mexico. Där är så kallad animal-soda en storsäljare, berättar Pripps marknadschef Ilse Wenger som menar att produkten är revolutionerande.
– Den innehåller inget socker, bara naturlig fruktos från kaktus och guava. I kombination med så kallade associatorer – konstgjorda dofttriggers – från djurriket upplevs drycken ändå just som söt. Det här har lett till att fetma och andra sockerrelaterade sjukdomar minskat med 19 procent på bara nio månader i Mexico, landet med världens fetaste befolkning. Vi hoppas naturligtvis på en liknande trend här hemma.
– Utvecklingen kring associatorer i livsmedel har gått framåt med stormsteg under senare år, säger Wenger.

Animal soda – minskar sockersuget.

Pripps kommer i ett första steg att lansera tre traditionellt ”söta” djurdrycker: kanin, katt och marsvin.
– Drycken smakar inte som djuret, utan mer som sinnebilden av det vilket är en viktig skillnad.
– Vi har även planer på ett lite ”piggare segment”, till exempel talgoxe och liten vit terrier – typ Milou, Tintins följeslagare.

Fakta:
Dofttriggers/associatorer framställs ungefär på samma sätt som parfym, d v s olika oljor och tinkturer utvinns och extraheras ur t ex blommor och växter, men även feromoner från valar och myskdjur kan ingå. Till Pripps nya drycker används päls- eller fjäderextrakt i kombination med frukter av olika slag.

Lena Moodyson