Fredrik Reinfeldt har dammsugit Sverige på SYO-kompetens.

Reinfeldt får toppjobb i FN

– chef för globalt syokonsulent-organ

4 december 2016

Efter att ha stängt dörren till sitt förflutna har Fredrik Reinfeldt beslutat sig för att gå vidare. Han har tackat ja till att bli kommissionär vid FN:s nya organ för livslångt lärande, UNHCS – United Nations High Comissioner for Syokonsulenter.

– Jag är stolt över detta uppdrag, stolt över att vara svensk. Det svenska begreppet ”syokonsulent” har blivit en del av den internationella vokabulären, liksom tidigare ord som ”moped”, ”smorgasbord” och ”ombudsman”, säger förre statsministern när Inzoomat når honom på en knackig telefon från Skövde.

Syokonsulent heter just syokonsulent även på engelska, trots att vi i Sverige numera säger studie- och yrkesvägledare. Begreppet har så sakteliga letat sig ut i världen och blivit språkligt allmängods – och det är Fredrik Reinfeldts nya uppdrag att lyfta denna för svenskar så stolta och självklara institution till internationella höjder.

Det har länge rått hysch-hysch runt bildandet av detta nya FN-organ. När nu både FN och Fredrik Reinfeldt kommer ut ur garderoben och offentligt presenterar nyheten är det en hel del frågetecken som rätas ut.

Skolverket har tidigare slagit larm om att det sedan ett halvår tillbaka plötsligt råder stor brist på just syokonsulenter vid många svenska skolor. Många har sagt upp sig på mycket kort tid utan att berätta varför eller vad de ska göra härnäst. Försvaret och dess underrättelsetjänst Must har kopplats in, då det funnits misstankar om att det handlat om en ny form av hybridkrigföring. Misstankar har riktats mot Ryssland, som tidigare gjort försök att rekrytera samhällsviktig nyckelkompetens.

– Nej, det är jag som har varit ute och rekryterat för FN:s räkning, säger Fredrik Reinfeldt. Officiellt har jag befunnit mig på turné för att presentera min nya bok, men i själva verket har jag raggat syokonsulenter. Det är också därför jag just nu är i Skövde.

FN har ännu inte avslöjat var det nya organet ska ha sin hemvist. Men enligt uppgifter till Inzoomat ska Volvo Bussars gamla lokaler i Säffle ligga bra till.

Hans-Bertil Tranquist