Skotska MacArthur satsar ungt.

Sprittillverkare bjuder barn på låtsaswhisky

21 oktober 2016

Skotska destilleriet MacArthur, som bland annat tillverkar whisky, ämnar starta ett kollo på Barnens Ö nästa sommar. Temat är ”gourmetkollo” och riktar sig till barn mellan 8 och 13 år.

– Idén har vuxit fram under flera år, berättar MacArthurs Sverige-vd Mikael Pärsmyr. Mat är och har varit stekhett under några år. I och med tv-succéer som Sveriges yngsta mästerkock (TV4, reds anm) kände vi att det nu var dags att köra.

Enligt Mikael Pärsmyr ska kollot, förutom lek och umgänge med jämnåriga, ge grundläggande kunskaper inom mat och dryck. Dagligen hålls två kurser där barnen lagar mat med olika teman samt pratar matlagning och dryck utifrån ett brett anlagt perspektiv.

Pärsmyr berättar att det kommer att serveras alkoholfritt vin och öl till maten som barnen gemensamt lagar. MacArthur har också tagit fram en alkoholfri whisky speciellt för kollot.

Intresset för kollot är rekordstort.
Intresset för kollot är rekordstort.

– Så att de ska kunna lära sig att urskilja rökighet och övertoner i drycken som sedan kan matchas mot exempelvis olika kaffebaserade efterrätter, säger Mikael Pärsmyr.

Intresset för kollot har varit stort. Platserna tog slut på bara tre dagar och MacArthur har redan börjat planera inför sommaren 2018.

Jessica Glanshammar, 35 år, boende i Östertälje har anmält sin son Liam till kollot.

– Liam har alltid haft ett stort matintresse och han är jättetaggad. Än så länge har han bara lagat enklare rätter, men jag hoppas på ett rejält uppsving hemma i köket i höst, berättar Jessica.

– Det ska också bli kul att se hur pass mycket han snappar upp kring drycker, något jag själv är rätt usel på.

Mikael Pärsmyr är medveten om att lägret kan komma att få kritik, men ser inga problem med att bjuda barn på alkoholfritt vin, öl och whisky.

– Samhället i dag är lite för uptight, säger han. Det är självklart bra om barn tidigt lär sig att umgås naturligt med ett av livets stora glädjeämnen: mat och dryck!

Ulrika C Bergh

Så ska påsken förnyas