Skjuta måsar – eller bli attackerad. Frågan är laddad. Men nu finns en tredje väg.

Unik gatumat ska lösa måsproblemen

– "outnyttjat protein"

27 juli 2016

Sommar, sol, semester – och fiskmåsar! I tusental. Skränande. Framfusiga.
– Det går snart inte att vara ute längre!

Det säger Sara Wallinder, en av alla de besökare på Medborgarplatsen i Stockholm som attackerats av de alltmer närgångna måsfåglarna. Sara blev av med sin glass.
– Jag blev hackad i handen. Rena Hitchcock-filmen!

Även i Rålambshovsparken har måsar och trutar blivit något av en pest. De aggressiva fåglarna har ökat dramatiskt i antal. De försvarar sina ungar eller jagar föda mitt inne i staden – ofta knips maten direkt ur händerna på förskräckta turister.

Wanatun Al Fakir.
Wanatun Al Fakir.

Men nu kan en lösning vara i sikte. Inom kort öppnar nämligen MÅS-grillen, landets första anläggning i sitt slag. Det är entreprenören Wanatun Al Fakir – Korv-Walle i folkmun – som fått tillstånd av länsstyrelsen i Stockholm att börja sälja förädlade fågelprodukter. Korv-Walle driver redan tre gatukök inne i city. Det här är dock något helt nytt.

– Al Fakir har presenterat en unik metod att både ta hand om och förädla en hittills outnyttjad proteinresurs, säger Göran Byhlin på länsstyrelsens miljöenhet.
– Vi slipper den av djurvänner ständigt ifrågasatta och problematiska skyddsjakten inne i stadsmiljön, samtidigt som vi blir av med den sanitära olägenhet som måsfåglarna idag utgör, säger Byhlin.

Wanatun Al Fakir hoppas kunna öppna redan i slutet av sommaren.
– Det blir en mobil enhet med en ultraljudsfälla på taket. Metoden kommer från Kina där man är van att ta hand om allt sorts levande protein, säger Al Fakir.

– Fåglarna lockas in i fällan nattetid, där de bedövas, tappas på blod, skållas, tas ur och rengörs. Därefter går de rakt in i en hypermodern food-processor där kryddor, potatismjöl och lök och några andra, hemliga godsaker tillsätts. Ut kommer färska hamburgare av yppersta kvalitet. Halal-godkända, dessutom!

Färs-processorn från Kina (detaljbild).
Burgar-processor från Kina (detaljbild).

Al Fakir hoppas på ett stort genomslag för MÅS-grillen.
– Min dröm är att exportera idén till andra länder. Problemen – eller möjligheterna – finns ju inte bara i centrala Stockholm.

Utrustningen kan kalibreras efter storlek på fågelpopulation, specifik art och antal som ska fångas.
– Därigenom garanteras ett anpassat uttag. Vi vill ju inte att alla måsfåglar ska försvinna, de gör ju ändå en viss nytta i ekologin, säger Göran Byhlin på miljöenheten.

Måskropparna skållas innan färsering.

Al Fakir kommer främst att servera grillad måsfärs. Till exempel finns en 150 grams Medburgare på menyn, döpt efter Medborgarplatsen.

– Men även trut-chorizo, chili chick-wings, långmarinerade simfötter och annan spännande vildfjäder-mat ska komplettera utbudet av traditionell street food. Grönsakerna tar vi så långt det är möjligt ifrån Bondens Marknad på Söder, så det är verkligen närodlat och eko-stuk hela vägen, säger Korv-Walle.

– Det känns bra att vidga födoaspekterna. Jordens befolkning ökar i raketfart. Vi måste tänka alternativt kring proteinkällor, så som man gör i Kina. Pilfinkar, gräsänder, duvor – det finns egentligen inga gränser!

Lena Moodyson

Ebbas kunnande raderat

Så ska påsken förnyas