Hela Sveriges favoritbuse, Conny Betong. Numera livsstilscoach.

”Alla bär ett kosmos under armen”

20 februari 2016

I vår serie Svenska öden presenterar vi idag Lars-Erik Samuelsson – hela Sveriges LE. Eller Conny Betong som han också kallas. Han har suttit 25 år i fängelse. Nu är han snart sextio. Frisläppt. Lyckligare är någonsin. För Inzoomats reporter Nina Bregovic berättar han om sitt liv, kvinnorna, politiken och drömmarna.

 –Jag vill öppna en tunnel mot kulturen!

LE, alias Conny Betong, spänner ögonen i mig. Vi sitter på Jerusalem Kebab på Götgatan i Stockholm. Det är en tisdag i februari. Sossarna har just omformulerat sin flyktingpolitik. Ännu en gång. Vintern ligger tung över landet. LE-Connys armar är tatuerade.
– Titta här, säger han och pekar. Här är mammas postlåda. Nummer tretton. Ett både ojämnt och olycksbådande tal. Jag valde att föreviga det efter att vi sprängt Secret Blue, den där syltan på Norrlandsgatan, om du minns.

Visst minns jag! Och inte bara jag. Hela Sverige höll andan de där dagarna när Conny och Jerry Olofsson (numera Jörgen Manietski) kuppade sig in på kungens favoritkrog och några veckor senare efter stängningsdags apterade trotyl och fotanglar i gåslever och diamanthalsband. Placerade kilovis med dynamit i de okända montrar och kassaskåp som visade sig finnas i lönnrummen bakom det illegala jättecasinot.

– Tyvärr tog vi i lite väl mycket. Halva kvarteret strök med. Jag fick fem år, Jerry satt sju. Men de andra är ju fortfarande fria. Liksom juvelerna. Jag tror kungen är sur fortfarande. Ha ha!
LE berättar. Minns. Drar leende handen genom den tjocka, gråsprängda hästsvansen. Ögonen glöder som bärnsten. Det är lätt att förstå varför många rammats av blicken, inte minst kvinnorna. Han har varit gift sex gånger.

Låt oss ta historien från början. LE föddes i en baklucka i Borås. Hans mor var sömmerska på Ellos. Oftast var hon arbetslös. Fadern var till sjöss. Rorsman på HMS Victoria. Trafikerade linjen Grisslehamn-Bombay. Hemma en dag om året. Palmsöndagen. Modern bakade knäck som LE sålde i Stadsparken. Merparten åt han dock själv upp.
– Om du har ett problem – skaffa dig ett större! Så brukade morsan säga. Jag har ofta tänkt på det. Det är väl så jag gjort. Täckt min skit med ännu mer skit.

Tiden efter att han träffat Carola Z beskriver han som den lyckligaste i livet. Då hade han just muckat efter Secret Blue.
– Vi fick Lill-Lill. Även om vi inte har kontakt idag kan jag ändå uppskatta bilderna av Lill-Lill på skärmarna. Carola bryr jag mig inte om – hon har ju sitt på det torra.
Att han kapade och kraschade Concorden kort därefter ser han dock idag som ett misstag.
– Visst, man blir äldre. Betraktar saker i nytt ljus. Det var så klart dumt. Men jag kan inte sitta och ångra mig. Livet är för kort.

När Lars-Erik sprängde Secret Blue var han 25 år. Bytet återfanns aldrig.

Förra veckan fick LE reda på att han hade en insekt i taggkärlen. Förmodligen en bugga.
– Tja. Det är sånt som händer. Och inte bara mig. Jag hade kunnat mula för längesedan. Men vad tjänar det till att tänka så? Det är alltför många idag som inte stannar upp och reflekterar. Det här är också något jag försöker förmedla i mina seminarier.
Han och nya sambon Evianne-Louise har precis köpt en hästgård på Österlen. Där håller LE kurser, delar med sig av ”sin inre kolonn”, som han säger.
– Människorna bär ett kosmos under armen, de vet bara inte om det!

Några tankar på politiken har han dock inte längre.
– Nej, det får räcka med det vi gjorde vid millennieskiftet. Att få med Sting var stort nog. Och att galan sändes direkt, parallellt med Världens Barn, det var ju asfett!
Om framtiden säger LE-Conny:
– Man får ta en dag i sänder. Jag har max tjugo år kvar som tankesmed. Sedan tänkte jag öppna en tunnel mot kulturen – det är fortfarande ett outforskat område. Jag har massor av idéer. Vinodling. Alger. Och barnteckningar – snacka flow! Så nån grubblande snubbe är jag inte, det är jag för gammal för. Sånt får andra hålla på med. Byråkrater, typ.

Fem snabba:

 • Rotmos eller kartong
  – Kartong, definitivt. Kan man ju ha grejer i!
 • Struktur eller gas
  – Hm. Det första. Vet inte, men det känns som ett längre ord.
 • Däggdjur eller vattenlevande växter.
  – Djur som däggar! I alla lägen. Nån vego blir jag aldrig.
 • Politik eller murbruk.
  – Det ska du inte fråga en som kallas Betong. Politik, så klart.
 • Rött eller grönt?
  – Svart! Jag är färgblind! Ha ha.

Fakta:

 • Namn: Lars-Erik Samuelsson
 • Ålder: 59 år
 • Familj: Sambon Evianne-Louise (”mitt franska bordsvatten”)
 • Yrke: Kulturentreprenör. Tjuv. Livsstilscoach.
 • Bor: Svedalabunkern/Österlen.
 • Visdomsord: Framåt i alla riktningar.
 • Det visste du inte om mig: Samlar på bilder av valslakt.

Nina Bregovic