Bengt Alsterlind, född 1943, har vunnit ett näringslivspris i Karlstad.

Så blev Bengt Alsterlind modemogul i Asien

– och hittade tillbaka från depressionen

14 februari 2016

Tv-profilen Bengt Alsterlind blev i januari tilldelat ett näringslivspris som varje år delas ut av Karlstad kommun. Det är Bengt och hustrun Ullas klädföretag Tjipp Sweden som fått ordentlig fart på affärerna i Asien. Företagets största marknad är Mongoliet, där deras ullvästar blivit populära bland ungdomar. Inzoomat reste till Karlstad för att träffa pristagaren.

– Det känns förstås jättekul. Speciellt när det kommer så här sent i livet, säger Bengt, 73.

Bengt pensionerades från sin tjänst på SVT Karlstad under 2011, men valde då att hoppa över till lokaltv-kanalen Kanal 12. Snöpligt nog gick de i konkurs ett år senare.

– Det var tungt när strålkastarljuset släcktes, berättar Bengt när vi sitter i köket i Bengt och Ulla Alsterlinds toppmoderna villa i en förort utanför Karlstad.

Den första tiden som pensionär var svår för Bengt. Han mådde inte bra alls.

– Jag tror jag var deprimerad, säger han och berättar om tomheten han upplevde efter Kanal 12:s konkurs.

Men vändningen kom när Ulla, som tidigare arbetat inom hemtjänsten, sydde en ullväst till sig själv.

– Det var Ulla som designade den, men det var jag som såg potentialen, säger Bengt.

Idag är det nästan exakt fyra år sedan de startade ”Tjipp Sweden” och började sälja ullvästarna på nätet. Till en början gick försäljningen dåligt, men plötsligt började de få beställningar från Asien. Försäljningen fick sedan en ordentligt skjuts när en av deltagarna i det mongoliska Idol bar en av Bengt och Ullas västar i säsongsfinalen. Idag är Mongoliet deras absolut största marknad och de har utökat sortimentet med ytterligare plagg.

– Jättekul. Förut visste jag ingenting om Mongoliet och nu brukar jag kalla oss för ett ”mongoliskt ull-ared”. Vi är lyckligare än på många år, säger den skojfriske värmlänningen.

Efter en trygg medelklassuppväxt i lilla Kil, som ligger 4 mil från Karlstad, flyttade Bengt in till stan och fick jobb på SVT Karlstad. Några år senare träffade han Ulla och de gifte sig och skaffade barn. Bengt jobbade sedan kvar på SVT i 41 år och var bland annat programledare för det oerhört populära barnprogrammet ”Hajk”, ”Solsta Café” och ”Vi i femman”. Han arbetade också länge som redaktör för ”Landet runt”.

Du har nyligen fyllt 73 år, men hur gammal är du i sinnet?

– Just idag känner jag mig som 85 år. Jag har slagit av ett revben efter att ha åkt omkull med cykeln. Jag åkte och tittade på fåglar samtidigt som jag cyklade, det var inte bra. Annars har jag inga kroppsliga krämpor än så länge, jag känner mig helt okej. Men Ulla lider ju av artros.

Bengt och Ullas ullvästar är högsta mode bland ungdomar i Mongoliet.
Bengt och Ullas ullvästar är högsta mode bland ungdomar i Mongoliet.

Varför döpte ni företaget till ”Tjipp Sweden”? Är du inte trött på ”tjipp” efter alla dessa år?

– Tvärtom, jag tycker bara det är kul. Uttrycket har verkligen satt sig, folk kommer fortfarande framme och säger ”tjipp tjipp” vart jag än är i Sverige. ”Hajk” hade ett otroligt genomslag! Sen när jag och Ulla skulle dra igång var det  mycket snack i media om det där ”Ship to Gaza”. Vi tänkte att vi kunde rida på den vågen. Ship – tjipp, ja du fattar … fast vi skeppar ju bara hem vinsten.

Har du alltid varit intresserad av mode?

– Nej, egentligen inte. Det är mest Ulla som står för den biten. Jag står bara och drar i spakarna bakom kulisserna och låter henne sköta allt det ”estetiska”.

Varför tror du att ni blivit så framgångsrika i just Mongoliet?

– Mongoliet är ju i princip bara stäppmark. Det blir riktigt kallt när vindarna drar fram, och ull är ju ett av de bästa materialen på att hålla värmen. Men framför allt har vi Idol att tacka för framgången.

Vad händer under 2016?

– Snart lanserar vi ”Tjipp Off!”. Det är ett lite kaxigare, mer ”edgy” systerbrand som vänder sig till de lite mer medvetna ungdomarna i storstäderna. Tänk dig Cheap Monday, fast mer fokus på ull och material från djur generellt.

Nycklarna till ett långt och lyckligt liv enligt Bengt:

 • Gå upp tidigt
  – Innan Ulla gått upp har jag en helig halvtimme helt för mig själv. Då tar jag en Nespresso och går igenom nattens försäljning.
 • Rök inte
  – Dyrt och onödigt.
 • Res ofta
  – Jag och Ulla älskar Toscana. Solen, maten och människorna. Pizzan och vinet.
 • Bygg en veranda
  – Det bästa vi gjort.
 • Spara i aktier
  – På långt sikt går börsen alltid uppåt. En god privatekonomi är själva fundamentet för ett långt och lyckligt liv.
 • Älska dina barn
  – Det här var jag dålig på under Hajk-tiden, när det var så mycket andra barn som svärmade runt mig. Det kan jag ångra idag.

Mona Lisander