Henrik och Daniel opereras ihop i sommar.

Bröderna Sedin blir siamesiska

– opereras ihop i sommar

24 april 2016

Årets säsong blev tung för Daniel och Henrik Sedin. Canucks missade slutspelet och de tackade nyligen nej till spel i VM. Nu lämnar de ishockeyn och ska sys ihop. – Det här har vi alltid drömt om, säger Henrik Sedin.

Tvillingbröderna höll idag en presskonferens i Vancouver Sports Arena där de berättade att de avslutat sina kontrakt med den kanadensiska NHL-klubben och ska opereras ihop. Daniel och Henrik Sedin berättar exklusivt för Inzoomat att de började planera för sammanfogningen redan under uppväxten i Örnsköldsvik.

Henrik och Daniel opereras ihop i sommar.
Henrik och Daniel har varit nyckelspelare i Vancouver Canucks.

– Vi har väntat på läkarvetenskapen och de ekonomiska resurserna som krävs för det här. Vi kommer behöva skötare dygnet runt i resten av livet, säger Daniel.

– En sån här operation kan aldrig bli helt bra. Men vi har gjort bedömningen att det ändå är värt det, säger Henrik.

Den första sammanfogningen av ett tvillingpar gjordes på Bostons universitetssjukhus år 2013. Tvillingparet blev då helt förlamade, bortsett från den ene av brödernas högerarm, och de dog bara några år senare. Samma kirurg som utförde den operationen, James B. McAllister, kommer också att ansvara för bröderna Sedins operation.

– Det är egentligen först de senaste åren som läkarvetenskapen kommit tillräckligt långt, samtidigt som vi nu har de finansiella resurserna för att bekosta ett värdigt liv som siameser, säger Henrik.

Planen är att de ska bo i ett specialutformat hus i Kalifornien med två heltidsanställda assistenter. Huset de köpt och nu renoverar ligger avlägset i öknen utanför Fort Mile i det sydöstra hörnet av delstaten. De säger att de lagt ”åttasiffriga belopp” på renoveringen – och då talar vi om amerikanska dollar. Bland annat berättar de om ett avancerat hissystem som ska göra det möjligt för bröderna att enkelt förflytta sig mellan husets 13 rum, fördelat på 3 våningsplan.

Nu framstår hockeyn mest som ett sätt för tvillingarna att finansiera sin kommande sammanfogning.

– I Ö-vik var hockey det enda sättet för två arbetarpojkar att bli rika. Foppa var den enda från bygden som hade pengar, det är klart att det var honom vi såg upp till, säger Daniel.

Peter Forsberg twittrade idag ut sitt stöd till bröderna.

Skärmdump av Forsbergs tweet.
Skärmdump av Forsbergs tweet.

I augusti ska huset i den kaliforniska öknen stå klart och då påbörjas också de inledande operationerna. Sammanfogningen kommer att kräva totalt 22 operationer innan den är helt slutförd.

Kasper Hausmann