Charlotte Kalla intog tvivelaktig substans.

Charlotte Kalla fast för Mharzipfan

– ”ytterst tveksamt preparat”

19 oktober 2016

Sveriges skiddrottning Charlotte Kalla uppges vid flera tillfället ha intagit det prestationshöjande medlet Mharzipfan. Uppgiften slog sent i går ned som en bomb under landslagets höghöjdsträning i sydtyska Battenberg.

– En skandal utan motstycke. Vi beskylls för än det ena, än det andra – och ofta från svenskt håll. Ni borde sopa rent framför er egen dörr innan ni klandrar övriga nationer, säger en upprörd Jari Pekka Laurén, finsk chefstränare.

Preparatet, som utvinns ur prunusglukos, är starkt ifrågasatt men ännu inte dopingklassat. Dock är det enligt den internationella dopingbyrån WADA bara en tidsfråga innan ämnet svartlistas. Byrån har i flera fall kunnat påvisa avgörande effekter på blodsocker, muskeltillväxt och prestation. Detta har gjort att samtliga stora skidnationer, inklusive Sverige, har valt att undvika allt bruk av medlet – hittills.

– Även i små mängder ger Mharzipfan effekt. Det har gått att kombinera substansen med raffinerat koffein och på så sätt dölja intaget. Men våra nya mätmetoder gör detta omöjligt, säger Werner Vögeli, chemical supervisor vid WADA.

– Jag måste säga att jag är förvånad över uppgifterna som framkommit. Jag trodde svenskarna var klokare.

Enligt uppgifter i tyska medier är det vid en privat festlighet i skidbyn som Kalla ska ha setts inta preparatet, tillika i stora mängder.

Flera nationer, däribland Ryssland och Finland, är starkt kritiska till det svenska skidlandslaget och i synnerhet till läkaren Per-Ola Andersson som man anser snarast bör ”lägga alla ingredienser på bordet”. Men värst rasar Norge, där Therese Johaug precis stängts av i två månader i väntan på dom.

– Sverige har inte rent mjöl i påsen. Johaugs läppar är ingenting i jämförelse. Andersson bör avgå och Kalla stängas av, säger norske skidchefen Tor Arsle Gördalen.

– Det här är ett solklart dopingfall. Inget annat!

Inzoomat har utan framgång försökt förmå sig att nå Charlotte Kalla och förbundskapten Rikard Grip.

FAKTA: Mharzipfan

• Påverkar hjärnans konditorer
• Ökar prestationsförmågan
• Utvinns ur prunusglukos
• Kan vara beroendeframkallande

Hans-Bertil Tranquist